Falska ryktena efter Parisdåden

Publicerad 2015-11-17

Muslimsk jubeldans, okänsliga Trump-tweets och och terrorister som skickar meddelanden på Playstation.

På sociala medier spreds många uppgifter efter terrordådet i Paris som inte var sanna.

Banksy ritade Eiffeltornet som fredstecken = falskt

Det var inte den världskände artisten Banksy som låg bakom den nu ikoniska bilden av Eiffeltornet och fredstecknet, utan illustratören Jean Jullien. Twitterkontot som kallar sig “Den riktige Banksy” är ett så kallat fejkkonto.

Muslimernas jubeldans = falskt

Videon som spreds på Facebook visade inte muslimer som jublade åt terrorattacken i Paris, utan pakistanier som firade en seger över Sri Lanka i cricket 2009.

Donald Trumps vapen-tweet = falskt

Många spred en skärmdump på en påstådd tweet från den republikanske presidentkandidten Donald Trump. Där stod ”Är det inte intressant att tragedin i Paris hände i ett land som har en av de hårdaste vapenlagarna i världen?”. Det sågs som okänsligt av bland annat Frankrikes ambassadör i USA Gérard Araud.

Men detta skrevs av Trump efter attackerna mot satirtidningen Charlie Hebdo i januari. Istället skrev Donald Trump efter fredagens attack ”My prayers are with the victims and hostages in the horrible Paris attack”, ”Mina böner är med offren och gisslan i de fruktansvärda parisattackerna. Må Gud vara med er alla”.

Eiffeltornet släcktes ner = falskt

På sociala medier spreds en video av hur Eiffeltornet släcktes ner, och att det detta skulle vara av respekt för terroroffren. Men tornet släcks varje kväll kl 01.00.

Uber höjde priserna efter attacken = falskt

Taxiappen anklagades för att ha höjt sina priser, enligt sin så kallade “surge pricing”-taxa. Denna modell ska enligt företaget locka ut fler bilar vid behov och var i funktion under terrorattacken i Sydney 2014. Men inte i Paris.

Terroristerna kommunicerade via Playstation 4 = falskt

Flera medier rapporterade att terroristerna kommunicerat via spelkonsolen Playstaion 4, och att en PS4 hittats hos en av de misstänkta. Detta stämmer inte. Den intervju som låg till grund för detta med en belgisk minister var från innan attacken. Men det finns åtminstone ett tillfälle då en 14-åring i Österrike kommunicerat med IS via sin PS4

Mer om terrorattackerna i Paris

JUST NU: Bekräftat – terroristen är död

SENASTE NYTT: Följ vår liverapportering (TV+TEXT)
ATTENTAT STOPPAT: Här skulle nästa attack ske

DETTA HAR HÄNT: 129 döda i sex terrordåd i Paris
HÄR ÄR TERRORISTERNA: Döda, gripna, efterlysta

DÖDADE SVENSKEN: 20-årig kvinna från Västerås

Följ ämnen i artikeln