Jomshof: Tvinga barn att ha slöja är bristande vandel

Publicerad 2022-11-13

Sverigedemokraterna ser på sin nyvunna makt med skräckblandad förtjusning.

Partitoppen Richard Jomshof har varit med från början och är en av partiets mer omstridda politiker.

Nu är han ordförande i riksdagens justitieutskott – men kommer inte att tona ner sig.

– Vi kommer inte att sluta tänja gränserna för då tycker jag att vi tappar vår själ, säger han i en stor intervju.

Migrationspolitik och rättsfrågor är Sverigedemokraternas största och viktigaste frågor. Det märks inte minst i Tidöavtalet som ligger till grund för den borgerliga regering som partiet stöttar.

Richard Jomshof, SD:s tidigare partisekreterare, fick en mäktig post efter valet som ordförande i justitieutskottet. Ordförandeposter i riksdagens utskott var ett av SD:s krav för att släppa fram Ulf Kristerssons regering.

– De är betydelsefulla så till vida att vi får en närmare kontakt med aktuell minister. I det här fallet Gunnar Strömmer. Vi är en jämbördig part med de andra partierna. När Tidöavtalet ska realiseras och landa i faktiska förslag så kommer vi att finnas med genom hela processen och tycka till, säger Richard Jomshof.

Richard Jomshof fick en mäktig post efter valet som ordförande i justitieutskottet.

”Ligger mig varmt om hjärtat”

Även om stora delar av politiken är spikad i Tidöavtalet ser Richard Jomshof att det finns utrymme för SD att fortsätta förhandla med regeringen.

– Finns det formuleringar som går att tolka på mer än ett sätt, vilket jag hävdar att det finns, då kan det bli så att vi är fyra partier som tolkar det på helt olika sätt. Då är det viktigt att vi är med och kan peka på vår ingång och hur vi ser på de här frågorna.

Sverigedemokraterna har fått igenom stora delar av sin rättspolitik i Tidöavtalet.

– Men en fråga som ligger mig personligen varmt om hjärtat är frågan om utvisningar som också är en betydande del av avtalet.

– Har du utländskt medborgarskap så ska fråga om utvisning alltid prövas. Och begår du ett grovt brott så ska du ut. Du har inte i Sverige att göra.

– Det måste utredas ordentligt men det är det som är vår ingång.

– Men vi kan tänka oss att gå längre. Vi har bland annat drivit frågan att om du har dubbla medborgarskap så ska det ena kunna rivas upp.

I Tidöavtalet har SD och regeringspartierna kommit överens om att bristande vandel kan leda till utvisning för utländska medborgare.

”Står du och predikar hat och antisemitism och mot homosexuella i en moské, det är ett bra exempel på något som skulle kunna leda till utvisning.”

Högljudd islamkritiker

Begreppet vandel blev snabbt omtalat när Tidöavtalet presenterades – och fick mycket kritik.

Liberalerna, som sitter i regeringen, har vänt sig emot att prostitution nämns som ett exempel. Anledningen är att det inte är olagligt att sälja sex i Sverige och att många som gör det samtidigt är brottsoffer och utnyttjas av traffickingligor.

Richard Jomshof välkomnar en debatt om vad bristande vandel skulle kunna betyda.

– För oss är det en viktig fråga och bra att debatten förs, säger Jomshof.

Han tar några exempel på sånt han tycker kan vara bristande vandel.

– Står du och predikar hat och antisemitism och mot homosexuella i en moské, det är ett bra exempel på något som skulle kunna leda till utvisning.

– Man kan också diskutera om man sysslar med hedersrelaterat våld, eller tvinga på sina döttrar oskuldskontroller och slöja. Det är frågor man kan diskutera att ta in i ett sånt förslag.

Jomshof har under många år profilerat sig som en högljudd kritiker av islam i Sverige och fått hård kritik för det. Under valrörelsen reste han runt i landet och föreläste under rubriken ”Hotet från islam”.

Tillsammans med Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson och Björn Söder var Jomshof med och la grunden till det SD som finns i dag.

”Ett första försök”

– De frågor jag brinner tänker jag försöka driva inom ramen för vårt samarbete. Islamismfrågan är den viktigaste frågan av alla, tycker jag.

I veckan presenterade den nya regeringen och SD sin första gemensamma budget. Även om Richard Jomshof säger att han förstår att det är en kompromiss mellan fyra partier och en första gemensam budget, så var den något av en besvikelse. Framförallt är han besviken på att Sverigedemokraterna inte lyckades förhandla ner biståndet mer.

Biståndsbudgeten minskar med över 7 miljarder nästa år och landar på 56 miljarder. Sverigedemokraterna tycker att biståndsbudgeten istället borde ligga på runt 30 miljarder.

– Det är ett första försök och nu har vi lagt en slags grund. Jag inbillar mig att i nästa budget kan vi fortsätta diskussionerna.

Ni kommer att försöka förhandla ner biståndet ytterligare?

– Ja, det förutsätter jag. Vi har pratat om en halvering av biståndet.

Richard Jomshof var en del av det som kallas de fyras gäng. Tillsammans med Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson och Björn Söder var han med och la grunden till det SD som finns i dag. Han har varit politiskt aktiv i över 20 år. Under många av de åren har det varit kostsamt att vara sverigedemokrat.

– Jag tycker det är värt det i dag, men jag skulle inte vilja uppleva det igen. Tittar man tillbaka så finns det så många sjuka saker som har hänt.

”Det var lättare för 15 år sen när alla bara stod och skrek och skällde och kastade grejer på oss.”

Vill fortsätta tänja gränser

I dag är situationen en helt annan – SD är landets näst största parti och samarbetspartner till en borgerlig regering. Att komma in i värmen har inte alltid varit lyckosamt för den typen av högerpopulistiska partier dit SD räknas. I Danmark imploderade Dansk Folkeparti efter att ha valt att inte ingå i en dansk regering och istället agera stödparti. I Finland splittrades systerpartiet Sannfinländarna under sin regeringstid.

Sverigedemokraterna har under alla år varit ett antietablissemangsparti. Det är inte helt oproblematiskt för partiet nu, när de plötsligt är en del av det etablissemang de gått så hårt år under det senaste decenniet.

– Det var lättare för 15 år sen när alla bara stod och skrek och skällde och kastade grejer på oss. Då kunde man peka finger tillbaka. Men vi kommer inte att sluta tänja gränserna för då tycker jag att vi tappar vår själ, säger Richard Jomshof.