SD-mannen avfärdar Säpos utredning: ”Han har fixat och trixat”

Publicerad 2023-02-21

”Militärmannen” döms för grovt vapenbrott och utreds även för olovlig kårverksamhet.

En tidigare SD-politiker, som har familjeband till militärmannen, avfärdar Säpos utredning.

– Han var barnsligt förtjust i vapen, men jag tror inte att han höll på med något sådant.

Under måndagen dömdes nio av totalt 15 tilltalade i en omfattande vapenhärva.

Huvudmannen – en man i 45-årsåldern som omnämnts som ”militärmannen” och ”vapenhandlaren” – dömdes till två års fängelse för grovt vapenbrott, vapenbrott, medhjälp till vapenbrott och urkundsförfalskning.

Mannen har bland annat förfalskat intyg på att personer har de kunskaper som behövs för att få vapenlicens – trots att de saknar kunskaper.

Oklart om vapnen skulle användas

Åklagarmyndigheten bekräftar att det är samma person som samtidigt utreds av Säkerhetspolisen, misstänkt för olovlig kårverksamhet.

– Det är samma person, en av de två misstänkta är den samma som dömdes i dag, säger åklagare Henrik Olin.

Om vapnen som var aktuella i vapenbrottsutredningen skulle användas i den olovliga kårverksamheten vill han dock inte svara på.

– Misstanken handlar om att man ska bilda eller delta i en sammanslutning som kan komma att utgöra ett otillåtet maktmedel som en militärstyrka eller en polisiär styrka och det är klart att vapen är en del av en sådan verksamhet.

De två misstänkta männens advokater är belagda med yppandeförbud. Aftonbladet har pratat med den äldre mannens advokat Johan Lindbo, som uppger att hans klient nekar till brott.

– Det är det enda jag kan säga.

En av de gripne männen.

SD-mannen: Skönt att lämna politiken

Bland de tilltalade i måndagens vapendom återfanns även en framgångsrik fastighetsägare, en allsvensk fotbollsspelare och en tidigare SD-nämndeman.

Den tidigare politikern, en man i 75-årsåldern, dömdes för ringa vapenbrott i två fall.

– Jag kommer att överklaga domen då jag inte har gjort något olagligt, säger han till Aftonbladet.

I samband med brottsanklagelserna valde han att lämna sina uppdrag som nämndeman och ledamot i kommunstyrelsen.

– Så länge man är aktiv politiker så blir man uthängd med namn och bild så jag valde därför att avgå. Jag kan gå med när jag vill igen men nu när jag har varit borta från politiken ett tag så tycker jag det är ganska skönt.

Förutom att själv ha förekommit i utredningen kring den stora vapenhärvan har den tidigare nämndemannen även familjeband till militärmannen.

De båda har även befattningar i en skytteförening som varit föremål för brottsutredningen.

– Härvan som sådan är jag inte alls indragen i. Jag blev själv helt tagen på sängen och kände inte till något alls om vad han (militärmannen reds.anm.) höll på med förrän jag själv blev brottsmisstänkt. Det var helt utanför min vetskap.

Säkerhetspolisen.

Den tidigare SD-politikern berättar att han inte haft någon större insyn i den verksamhet som militärmannen har bedrivit.

– Han har styrt allt själv och hållit på att fixa och trixa. Jag känner bara besvikelse över att folk kan vara så dumma och göra något sådant här.

Men trots att han känner stor besvikelse över hur Militärmannen agerat gentemot honom så tror han inte på misstankarna om olovlig kårverksamhet.

– Jag tror inte att han håller på med något sådant. Att det skulle vara på en sådan nivå. Jag tror inte att han tänker så långt. Jag tror bara han tycker det är kul att hålla på med vapen.

Han bekräftar att militärmannen i sin roll som vapenhandlare haft tillgång till flera olika vapen.

– Han var barnsligt förtjust i vapen men hade själv inte licens på så många för egen del. Jag vet att han köpte in vapen som han själv var intresserad av. Sådana som inte skulle gå att sälja då det är svårt att få sådana licenser, utan som han mer tyckte var kul att ha.

”Hade kunnat vara överstelöjtnant”

På frågan om han tror att vapnen skulle kunna tänkas användas i någon form av mobilisering blir svaret nej.

– Jag tror inte alls att han hade den tanken. I så fall skulle det röra sig om ett större innehav av många lika vapen av samma kaliber men i det här fallet fanns det som jag upplevde det lite av varje. Jag har heller aldrig hört honom prata om någon sammanslutning eller att han skulle starta upp något sådant.

Den tidigare politikern beskriver Militärmannen som väldigt ”kunnig” och ”teoretisk”.

– Hade han skött sina kort rätt så hade han mycket väl kunnat vara överstelöjtnant i Försvarsmakten idag.

Följ ämnen i artikeln