Misstänkta för mordet på Delta gym släpps på fri fot

Publicerad 2023-02-24

Pojken som misstänks för mordet inne på Delta gym.

Fyra personer misstänks för inbladning i mordet på Delta gym i Stockholm.

Nu släpps samtliga på fri fot.

– Min klient är såklart otroligt nöjd, säger advokat Peter Nilsson.

I slutet av januari åtalades fyra personer misstänkta för inblandning i mordet på Delta gym i Vasastan i Stockholm, där ordningsvakten Fredrik Andersson, 54, sköts ihjäl.

Den misstänkte skytten, en 16-åring, åtalades för mord. Tre andra personer åtalades för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord.

Nu har tingsrätten beslutat om att häva häktningen för samtliga misstänkta.

” Den som är under 18 år har placerats på SIS-hem”, skriver åklagare Daniel Suneson i ett mejl till Aftonbladet.

Domen kommer meddelas den 10 mars.

– Min klient är såklart otroligt nöjd över att ha blivit försatt på fri fot, vilket då talar för en friande dom, säger advokat Peter Nilsson, som försvarar en av de misstänkta.

Bandidos-medlem var måltavla

Det var i mars förra året som en maskerad och beväpnad man gick in på Delta gym. Den egentliga måltavlan ska ha varit en medlem i mc-gänget Bandidos som tränade på gymmet samma dag.

Men när skytten kom in såg Fredrik vad som höll på att hända och gick emellan. Han hamnade i skottlinjen och träffades.

”NN har genom sitt handlande i vart fall av grov oaktsamhet orsakat Fredrik Anderssons död. Gärningen har innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag. Oaktsamheten har bestått i att han på nära avstånd riktat en skarpladdad pistol mot Fredrik Anderssons huvud varvid ett skott har avlossats”, står det i åtalet.

Den misstänkte skytten, som då var 16 år, flydde utomlands efter mordet. Under sommaren greps han.

Han åtalades också för mordförsök, grov allmänfarlig ödeläggelse på en restaurang på Södermalm samt grovt vapenbrott i en lägenhet i Johanneshov.

Enligt åklagare Daniel Suneson har de andra tre misstänkta männen på olika sätt främjat mordet och mordförsöket.

– Jag har åtalat för mord på en besökare på gymmet men även för försök till mord på en annan person som befann sig där. Utredningen har inte visat annat än att den person som avled inte var den egentliga måltavlan utan endast ingrep mot förövaren, säger kammaråklagare Daniel Suneson, i samband med att åtalet kom.

Följ ämnen i artikeln