De var bäst i första partiledardebatten i tv efter valet

Publicerad 2022-12-11

Annie Lööf (C) och Magdalena Andersson (S) vann partiledardebatten, enligt Demoskops undersökning på uppdrag av Aftonbladet.

Lööf fick dessutom högre betyg av miljöpartister än språkröret Per Bolund.

Ulf Kristersson förlorade förstaplatsen efter flera vinster i rad.

De åtta partiledarna drabbade samman i en debatt i SVT:s Agenda under söndagskvällen. Årets sista partiledardebatt och den första tv-debatten efter valet i september.

– Hela debatten handlade om att hitta nya positioner efter regeringsskiftet och vissa var mer trevande än andra, säger Pelle Ahlin Olofsson, opinionsanalytiker på Demoskop.

Det var den sista partiledardebatten någonsin för avgående C-ledaren Annie Lööf. Och hon knep första platsen, tillsammans med Magdalena Andersson (S). Det enligt Demoskops undersökning på uppdrag av Aftonbladet.

– Annie Lööf hade en friare position än innan valet. Hon hade bra energi och stod upp för medmänskligheten vilket tilltalar många tittare inom oppositionen. Hon kunde ibland distansera sig från vänsterblocket och samtidigt kritisera högern, säger Pelle Ahlin Olofsson.

Efter debatten var Annie Lööf glad, och lite förvånad, över vinsten.

– Oj, så trevligt. Det är man inte bortskämd med. Otroligt roligt att väljarna sett mitt engagemang och att jag får avrunda min partiledartid med det, säger hon.

Magdalena Andersson och Annie Lööf.

Lööf mer populär än Bolund bland MP

Annie Lööf fick också mer än godkänt av miljöpartister som tittade.

– Hon fick till och med högre betyg av miljöpartister än vad språkröret Per Bolund fick och det sticker ut, säger Pelle Ahlin Olofsson.

På tredje plats kom Jimmie Åkesson (SD) som fortsatt har sina egna väljare bakom sig.

– Det var första gången han stod i en debatt och får försvara sig som en del av regeringsunderlaget. I undersökningen ser vi inga tecken på att hans väljare bland tittarna vänder honom ryggen, säger Pelle Ahlin Olofsson.

Kristersson omkörd

Ulf Kristersson hamnade på fjärde plats i sin första partiledardebatt som statsminister. Han har tidigare hamnat på första plats, flera debatter i rad, innan valet.

– Det är ett tydligt avbrott. Kristersson fick inte lika högt betyg som han brukar få av de som röstar på högerpartierna. Det är sannolikt därför han blir omkörd, säger Pelle Ahlin Olofsson.

Oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) var också lite förvånad över att hon vann.

– Ja, det var roligt att höra. Lite ovanligt, säger hon.

Under debatten gick hon ofta till attack mot statsminister Kristersson.

– Det var en statsministerkamp där man tydligt såg Andersson uppmana Kristersson att han nu är statsminister och ifrågasatte vad han nu ska göra. Hon kunde peka på brutna vallöften och slapp stå i försvarsställning, säger Pelle Ahlin Olofsson.