Internationella domstolen: Israel måste förhindra folkmord

Publicerad 2024-01-26

Israel måste förhindra allt agerande som kan leda till folkmord i Gaza.

Så lyder beslutet från Internationella domstolen i Haag i dag.

Följ ämnen
Israel

Internationella domstolen (ICJ) i Haag har beslutat att beordra Israel att vidta åtgärder för att förhindra allt agerande som faller under Folkmordskonventionens andra artikel.

Det innebär bland annat att Israel måste förhindra dödande och skadande av en särskild grupp, i detta fall palestinier i Gaza, men också förhindra och straffa uppvigling till folkmord i Gaza.

”Mycket oroad”

Det meddelade FN-domstolens ordförande, domaren Joan E. Donoghue under fredagen.

– Rätten är akut medveten om omfattningen av den mänskliga tragedi som utvecklar sig i regionen, och är mycket oroad för den fortsatta förlusten av liv och det mänskliga lidandet, sa hon också.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Sydafrika har stämt Israel i ICJ för det man menar är folkmordsliknande agerande i Gaza, och anser att Israels krigföring – både före, men i synnerhet efter, Hamas attack 7 oktober – är ett brott mot den internationella folkmordskonventionen.

Inte avbryta offensiven

De sydafrikanska juristerna uppmanade i sin stämning också domstolen att beordra Israel att omedelbart avbryta den militära offensiven genom flera interimistiska yrkanden. Det var dessa yrkanden som domstolen i dag meddelade beslut om.

Domstolens ordförande inledde med att konstatera att rätten tar sig an fallet, istället för att avskriva det, som Israel begärt.

Man beordrade däremot inte Israel att avbryta sin militära offensiv i Gaza.

Samtidigt som de beordrade åtgärderna presenterades krävde också ICJ att Hamas ska släppa de över 130 personer som den terrorstämplade gruppen tog som gisslan vid attacken mot Israel den 7 oktober.

”Inga kvällssagor för barn”

Inger Österdahl, professor i folkrätt vid Uppsala universitet, konstaterar att rätten tycks ta anklagelserna i stämningen på allvar.

– Domaren läste upp ganska kraftig kritik mot Israel, med citat från FN-företrädare, men också citat från seniora israeliska företrädare som kunde tyda på uppvigling av folkmordshandlingar. Det var inga kvällssagor för barn, direkt, säger hon.

– Samtidigt kan man konstatera att domstolen försöker vara realistisk. Även om man hade sagt att striderna måste upphöra, så hade sannolikt ingen lyssnat på det i alla fall.

Inga följder

Nästa steg blir att se om Israel hörsammar det domstolen kräver och lämnar in den rapport som ICJ begärt.

Vad händer annars?

– Förmodligen ingenting, säger Inger Österdahl.

– Det är en av de stora svagheterna i det internationella systemet.

Däremot, konstaterar hon, bidrar ICJ-beslutet till ett ökat internationellt tryck gällande kriget.

– Omvärlden skulle kunna trycka på, om inte annat politiskt, men också i form av sanktioner från FN:s säkerhetsråd exempelvis. Men det är frågan om omvärlden vill göra det. Det återstår att se.

Netanyahu: ”Upprörande”

I en första kommentar efter ICJ-beslutet sa premiärminister Benjamin Netanyahu att Israel kommer att fortsätta försvara sig mot Hamas, som är en terrororganisation och att den som förnekar Israel en sådan grundläggande rättighet ägnar sig åt ”flagrant diskriminering av den judiska staten”.

– Anklagelsen om folkmord riktad mot Israel är inte bara falsk, den är upprörande, och anständiga människor överallt borde avvisa den, sa Netanyahu också.

Förhandlingarna kring hela fallet i ICJ väntas ta flera år.