Världens äldsta person är död – blev 124 år

Publicerad 2021-11-24

Världens äldsta person har dött, rapporterar CNN.

124-åriga Francisca Susano från Filippinerna dog i måndags i sitt hem.

Hon uppges ha varit den sista levande personen född på 1800-talet.

Francisca Susano, även kallad Lola Iska, har dött rapporterar CNN Philippines och The Sun.

Hon blev 124 år och uppges ha varit världens äldsta person. Hon bodde i Filippinerna och lokala myndigheter i hennes hemstad Kabankalan bekräftar att hon gått bort i sitt hem.

”Det är med sorg i våra hjärtan vi tagit emot beskedet att vår älskade Lola Francisca Susano gick bort på måndagskvällen den 22 november”, enligt ett uttalande på Facebook.

Francisca Susano.

Sista levande från 1800-talet

Hon uppges ha varit den sista levande personen född på 1800-talet, närmare bestämt den 11 september 1897. Lokala myndigheter har bekräftat att hennes ålder är dokumenterad. Senast i september uppgav Guinness World Records att man utredde hennes ID-kort och dokument för att fastställa uppgifterna.

Dödsorsaken är ännu inte fastställd. Francisca Susano ska covidtestas för att utesluta att hon dog av covid, men det finns inga uppgifter om att hon ska ha uppvisat några symtom.

Bekräftade rekordet: 122-åring

Vem som egentligen är eller har varit världens äldsta person har varit omtvistat. Men enligt Guinness World Records nuvarande statistik blev den äldsta människan någonsin 122 år och 164 dagar. Det var franska Jeanne Calment som föddes 1875.

Francisca Susano.

Följ ämnen i artikeln