Fyra dog i bussolycka – busschefen: Hade överlevt om de haft bälte

Publicerad 2024-04-01

Fyra personer dog i Flixbus-kraschen på tyska Autobahn.

Busschefen Pavel Steiner hävdar att de hade överlevt om de haft säkerhetsbälte.

– Vi hade en erfaren man vid ratten, bussen var den modernaste som fanns och hade inspekterats i januari. Och ändå dog fyra personer, säger han till Bild.

En buss från bolaget Flixbus var på väg från tyska Berlin till schweiziska Zurich på skärtorsdagen.

Klockan 09.45 hände något som gjorde att bussen sladdade av Autobahn, krockade med ett träd och välte i diket utanför Leipzig.

52 personer befann sig ombord. Fyra dog, sex skadades allvarligt och 29 personer skadades lindrigt.

Bussen kördes av transportföretaget Umbrella Mobility på uppdrag av Flixbus. Pavel Steiner är vd på Umbrella Mobility och säger i en intervju med tyska tidningen Bild att de döda borde haft bälte, rapporterar De Telegraaf med hänvisning till Bild.

– Det är en otrolig tragedi, jag är förkrossad. Vi hade en erfaren man vid ratten, bussen var den modernaste som fanns och hade inspekterats i januari. Och ändå dog fyra personer, säger Steiner och fortsätter:

– Det är hemskt, men jag måste säga att om folk hade använt sina säkerhetsbälten skulle alla fortfarande vara i livet, säger han.

Anklagar chauffören

Vad som orsakat olyckan är oklart och en utredning pågår. Enligt tyska Åklagarmyndigheten misstänks chauffören i nuläget för vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

Enligt Bild har chauffören anklagats av passagerare för att innan kraschen ha kört fel, gjort hastiga inbromsningar och pratat högt med andrechauffören som satt intill förarsätet.

Pavel Steiner säger till Bild att chauffören inte kommer ihåg vad som hände. Han ska ha varit utvilad och haft fem dagar ledigt innan olyckan.

– Han var medvetslös och minns ingenting om olyckan, säger Steiner.

Enligt Steiner ska han varken ha somnat eller pratat i mobiltelefon.

Alla överlevande passagerare ska förhöras om vad som hände när olyckan inträffade.

Följ ämnen i artikeln