Kommunal: Kan vänta med vinsttak i vården

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Kommunals ordförande Tobias Baudin tycker att det är viktigare att begränsa vinster i skola och äldreomsorg än inom vården.

Han föreslår därför att vänta med sjukvården för att kunna få igenom förslaget om vinsttak i riksdagen.

– Skolan och äldreomsorgen är mest akut, och därför kan sjukvården vänta, säger Tobias Baudin till Aftonbladet.

Regeringens utredare Ilmar Reepalu vill se ett vinsttak inom alla välfärdssektorer och föreslår ett vinsttak på sju procent, plus statslåneränta, för alla bolag som sysslar med offentligt finansierad välfärd.

Men stödet sviktar – inte minst för ett tak inom sjukvården.

Allianspartierna och Sverigedemokraterna är emot förslaget, men öppna för diskussion. Vänsterpartiet välkomnar det med öppna armar, men tycker att taket ska vara ännu lägre.

Läkarförbundet och Vårdförbundet har redan sagt nej medan fackförbundet Kommunals ordförande Tobias Baudin föreslår en två stegsraket; att inledningsvis begränsa omfattningen till skola och äldreomsorg vilket skulle kunna vara ett sätt att ändå få igenom ett förslag uppger Tobias Baudin.

Vänta med sjukvården

Det var i en intervju med Dagens Industri som Tobias Baudin först avslöjade sina planer kring utredningen om vinster i välfärden.

– I skolan och äldreomsorgen är det akut att få bort vinstdriften så därför skulle man kunna vänta med sjukvården om det leder till att man får igenom det i riksdagen, säger han till Aftonbladet.

På sikt vill Tobias Baudin dock vinsttak även ska gälla även för sjukvården.

– På sikt ska vinstdriften bort i alla sektorer men i sjukvården är det inte lika akut som i skolan och äldreomsorgen.

”Många tycker att det fungerar”

Kommunal har över en halv miljon medlemmar och en stor del av dem är verksamma inom vården. Men de pressas inte lika hårt av vinstkraven som medlemmarna inom andra sektorer, enligt Tobias Baudin.

– Inom sjukvården är professionen väldigt stark och sjukvården är strikt reglerad när det gäller hur vården ska bedrivas. Dessutom är personalkostnaden inte lika stor utan andra saker som kostar.

– Många bland våra medlemmar och i samhället tycker även att det fungerar bra med de sjukhus och vårdcentraler som finns men att det är rena vilda västern inom hemtjänsten. Och det måste vi komma tillrätta med.

Tobias Baudin säger att han framöver kommer att ha möten med alliansens partiledare för att diskutera välfärdsfrågor och ta upp frågan om vinsttak.

Regeringen väntas komma med ett lagförslag under detta år.

Köpte Attendo-aktier

Förra hösten köpte Kommunal 42 000 aktier i vårdkoncernen Attendo, då värda nästan tre miljoner kronor.

Det uppmärksammades att det stred mot fackförbundets ”non-profit-princip” och lokala ombud menade att det kan göra att medlemmar ifrågasätter deras engagemang när de driver frågan om vinster i välfärden.

Publicerad: