Regeringen skickar kondoleanser till terrorns offer i Pakistan

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2014-12-17

Nära 150 personer, de flesta barn, dödades i terrorattacken mot en skola i Pakistan i går.

Dådet har nu fått den svenska regeringen att skicka sina kondolenser.

– Jag vill framföra min djupt kända sympati, skriver Stefan Löfven i brev till premiärminister Nawaz Sharif.

På torsdag och fredag deltar Stefan Löfven i Europeiska rådets möte i Bryssel. På agendan står en genomgång av ebolaläget i världen samt diskussioner om jobbtillväxt och situationen i Ukraina.

Under onsdagen förberedde sig statsministern för resan, men hann också med att skicka sina kondoleanser till Pakistan som i går drabbades mycket hårt av talibanattacken mot arméskolan i Peshawar.

"Jag är djupt chockad"

I brevet, som är skrivet på engelska och ställt till premiärminister Sharif i Pakistan, skriver Stefan Löfven bland annat:

"Jag är djupt chockad och bedrövad över den fruktansvärda attacken mot Army Public School i Peshawar, och den tragiska förlusten av så många liv. Genom att rikta sig mot oskyldiga studenter och deras lärare har terroristerna visat outsäglig grymhet och ett fullständigt förakt för någon form av mänsklig anständighet."

Han skriver också att han på den svenska regeringens uppdrag vill "framföra sin djupt kända sympati" och "uppriktiga kondoleanser" till Sharif och folket i Pakistan. Men statsminister Stefan Löfven riktar sig också direkt till offrens familjer, till vilka han framför sina "hjärtliga sympatier" i kondolensbrevet.

"EU måste hålla ihop"

Om terrordådet mot skolan kommer upp på torsdagens EU-råd i Bryssel är oklart. Konflikten i Ukraina är dock en av de saker som ska diskuteras av de europeiska ledarna.

– Vi vill tydliggöra att det är helt avgörande att nu hålla ihop i EU. Vi är för de sanktioner som har varit och vi bejakar att man förbereder ytterligare, vi vet samtidigt att det finns flera länder som är tveksamma till att ta ytterligare sanktionsbeslut, säger Löfven.

Men toppmötet ska också behandla frågan om ökad tillväxt i Europa. Där väntas dock inget beslut fattas.

Följ ämnen i artikeln