Nordkoreas lyxigaste hotell står helt öde

Uppdaterad 2018-05-07 | Publicerad 2018-05-05

HYANGSAN. Ett unikt land som erbjuder mycket varierade naturupplevelser.

Genom att sprida den bilden hoppas Nordkoreas regim locka två miljoner utländska turister år 2020.

Men det går trögt.

Aftonbladet har besökt Nordkoreas lyxigaste hotell – och vi möttes av tomhet.

Det femstjärniga Hyangsan Hotel liknar ett rymdskepp som landat mitt i den vidunderligt vackra dalgången. För att ta oss hit har vi färdats på slingriga vägar, som skiftat mellan grus och sliten asfalt. Uppfarten till hotellet är dock bred och jämn. När vi stannar på parkeringen rullar en portier fram en gyllene bagagevagn. Han är den enda människa som syns till framför den pyramidformade jättekolossen.

Vid den enorma lobbyn finns både en bar och ett kafé. Bredvid en soffgrupp ligger några exemplar av den statskontrollerade tidningen Pyongyang Times. De är några veckor gamla, men ser trots det helt olästa ut.

Inga gäster syns till. De mycket prydliga receptionisterna verkar mest vara sysselsatta med att se upptagna ut.

Rumspriset: 12 500 kronor

Vi befinner oss nära berget Myohyangsan, omkring tolv mil norr om huvudstaden Pyongyang. Hotellet Hyangsan beskrivs som det lyxigaste i hela Nordkorea. Att bo i det bästa rummet kostar 1 400 dollar natten, motsvarande ungefär 12 500 svenska kronor. Det är ett saftigt pris var som helst i världen. Men i Nordkorea, ett av Asiens fattigaste länder, är den notan fullständigt svindlande.

– Gäster som väljer de rummen får tillgång till hela vårt utbud, säger Ri Il Chol, som visar runt på hotellet.

Sedan räknar han upp gymmet, relaxavdelningen, simbassängen, karaokerummet och en rad andra exklusiva faciliteter som lyxbesökarna kan njuta av.

Hyangsan Hotel har 120 rum. Bara ett fåtal av dem betingar det högsta priset. Ett vanligt dubbelrum kostar motsvarande runt 1 500 kronor per natt. Men även den summan gör en vistelse här till en avlägsen fantasi för de allra flesta nordkoreaner.

Öde i matsalen

I matsalen strömmar klassisk musik från dolda högtalare. Kristallkronor hänger i taket, och på borden ligger välstrukna vita dukar.

På lunchen är vi de enda gästerna i den stora lokalen. När det blir dags för middag – som består av kött- fisk- och grönsaksrätter i en mängd olika varianter – får vi faktiskt sällskap av en grupp kinesiska turister. De försvinner dock ganska snabbt, och matsalen blir åter öde.

Under rundvisningen förklarar dock Ri Il Chol att det hör till ovanligheterna att det är så här tomt på hotellet. Snart kommer det att komma mer folk, får vi veta.

– Högsäsongen är från april till oktober, så då är det många gäster här. Det är inte fullt, men vi har fler personer som besöker oss lite senare, säger han.

”Kommer hit för lugnet”

Enligt hotellpersonalen uppgick antalet gäster till omkring 5 500 förra året. Merparten är dem är kineser. Siffran ter sig ändå väl hög mot bakgrund av de uppskattningar som gör gällande att enbart 5 000 - 6 000 västerländska turister besöker Nordkorea årligen. Men det verkar inte bekomma Ri Il Chol.

– Vi har så många utlänningar som kommer hit för att uppleva lugnet och den vackra naturen, säger han.

Under de senaste åren har den nordkoreanska regimen satsat hårt på att locka flera turister till det mycket slutna landet. En ny flygplats har byggts utanför Pyongyang, i Masik Ryong har ett skidcenter öppnats och hamnstaden Wonsan profileras som ett strandparadis.

Vill locka två miljoner

Målsättningen är att två miljoner turister ska besöka Nordkorea år 2020. Men det går motigt. Såväl det spända säkerhetsläget som sanktionerna får många resenärer att tveka.

Maratonloppet i Pyongyang hör till de arrangemang som lockar flest utländska besökare. Vårens upplaga drog dock bara hälften så många löpare som 2017. Det kopplas till att anmälningsperioden sammanföll med kärnvapenprovet i september.

En av dem som sprang genom staden var Stockholmaren Simon Gyllenhammar, 28. Loppet var en del i en tolv dagar lång rundresa i landet.

– Alla frågar mig varför jag valde att åka hit. Svaret är att jag gjorde det för att det går, säger Simon, och fortsätter:

– Jag vill se vad det är för ett land med mina egna ögon. Bilden av Nordkorea som sprids i Sverige är väldigt ensidig.

Alla turister i Nordkorea måste följa strikta scheman, och det är inte tillåtet att röra sig någonstans utan statliga guider. Trots det kände sig Simon aldrig otrygg i landet.

– Om man gör som man blir tillsagd så är det väldigt säkert. Men det är inte en plats du åker till för att bara semestra. Att besöka Nordkorea är som att vara i en helt annan värld, säger han.

Följ ämnen i artikeln