Efter Aftonbladets avslöjande: Myndighet granskar Kinberg Batras lapp

Publicerad 2024-04-03

Anna Kinberg Batra frångick de normala rutinerna när hon anställde sin kompis genom en lapp i receptionen.

Det slår chefsjuristen på Länsstyrelsen i Stockholm fast.

”Med anledning av nu ifrågasatt rekryteringsprocess kommer Länsstyrelsen att se över sina rutiner.” skriver juristen i ett mejl till Aftonbladet.

Länsstyrelsen i Stockholms chefsjurist uttalar sig nu om Anna Kinberg Batras anställning av kompisen Anna Borgs.

Juristen vill inte ställa upp på intervju men skriver i ett mejl till Aftonbladet att länsstyrelsen har en skyldighet att på lämpligt sätt informera om en ledig tjänst på myndigheten. Normalt har myndigheten som rutin att annonsera på sin externa webbplats och på sociala medier för att nå ut till personer som kan vara intresserade.

”Gjordes avsteg”

”I detta fall gjordes avsteg härifrån. Med anledning av nu ifrågasatt rekryteringsprocess kommer Länsstyrelsen att se över sina rutiner för rekrytering och vidta de åtgärder som behövs för att tydliggöra anställningsförordningens krav så att myndighetens rekryteringsprocess förbättras.” skriver chefsjuristen.

Anna Kinberg Batra.

Tidigare har kommunikationschefen på Länsstyrelsen i Stockholm hävdat att minimikraven följdes i och med att en lapp med en jobbannons hängdes upp i receptionen. Detta har ifrågasatts av en av Sveriges ledande experter i förvaltningsrätt, professor Olle Lundin.

– I så fall kan man ju gräva ner en lapp i skogen också. Vem som helst får gå och gräva i skogen efter utlysningar, har han tidigare sagt till Aftonbladet.

Månadslön på 88 000 kronor

Utlysningen av tjänsten har även kritiserats av fackförbundet ST, som ifrågasätter om det gjorts ”by the book”.

Anna Kinberg Batra tog själv beslut om att skapa den nya tjänsten planeringschef, med uppgift att arbeta direkt under henne. Bortsett från lappen i receptionen utannonserades jobbet ingenstans. Ingen annan än Kinberg Batras kompis Anna Borgs sökte heller tjänsten. Månadslönen är på 88 000 kronor.

Aftonbladet har upprepade gånger sökt Anna Kinberg Batra men hon har inte återkommit med svar. Aftonbladet har även sökt Anna Borgs men hon har inte heller svarat.

Länsstyrelsen i Stockholm.
Olof Svensson