Expert: ”Ukraina har möjlighet avancera vid Cherson”

Publicerad 2023-11-16

Ukraina har lyckats ta sig över och bita sig fast på vänstra sidan av Dnepr i Cherson-området.

Nu måste de utöka sin närvaro och avancera framåt innan ryssarna bygger en tungt befäst försvarslinje.

– De har några veckor på sig att utnyttja att ryssarna var oförberedda på detta frontavsnitt, säger ex-militären Andrej Ryzjenko till BBC.

Grupper av ukrainska soldater har tagit sig över och skapat flera brohuvuden på vänstra sidan av floden Dnepr i Cherson-området. Därifrån är det omkring 100 kilometer till målet: den ockuperade Krim-halvön.

Men situationen för de ukrainska soldaterna är mycket utsatt och det är svårt att föra bepansrade fordon över Dnepr, säger den ukrainske generalen Dmitrij Martjenko till BBC:

– Överföringen sker under beskjutning. Det är ryssarna som har eldövertaget i området, säger Martjenko.

Ukrainska soldater i Dnepr.

Kan rycka fram mot Krim

De ukrainska styrkorna saknar landsättningsfartyg. Dessutom har de inte något flygstöd i området, konstaterar en tidigare högt uppsatt ukrainsk militär, Andrej Ryzjenko.

Ändå menar han att ukrainarna just nu har chansen att föra över tunga pansarfordon och befästa sina brofästen ytterligare, vilket skulle ge möjlighet att rycka fram mot Krim-halvön:

– De har några veckor på sig att utnyttja att ryssarna var oförberedda på detta frontavsnitt. Annars kan samma sak upprepas som i Zaporizjzja-området, där ryssarna byggde Surovikin-linjen med minor och betonghinder, säger Ryzjenko till BBC.

Den ryska Surovikin-linjen längre norrut i Ukraina har hittills hållit stånd mot de ukrainska attackerna.

Rök stiger från förstörda byggnader i Kiseliovka, Cherson.

Om ukrainarna lyckas föra över mer militärmateriel och utöka sin närvaro på Dneprs vänstra strand så finns det ett närmare mål än den ryskockuperade Krim-halvön, nämligen väg T2206 som bara ligger omkring sju kilometer bort.

Den vägen, som går mellan Alesjki och Novaja Kachovka, är avgörande för de ryska styrkorna, eftersom de använder den för att transportera trupper mellan olika frontavsnitt i området.

– Vår motståndare kan inte hålla den vänstra stranden om vi stoppar hans förmåga att manövrera i området, säger militäranalytikern Konstantin Masjovets enligt BBC.

Delar av Cherson under vatten efter att ryssarna sprängt kraftverksdammen i Kachovka i juni.

Logistiken mellan målen avbruten

Det finns uppgifter om att ukrainska trupper redan skurit av väg T2206. Nyligen sade Vladimir Rogov, företrädare för den ryska ockupationsmakten i Zaporizjzja-området, i rysk tv att ”logistiken” mellan Alsjeki och Novaja Kachovka är ”avbruten”.

Men samtidigt säger en ukrainsk officerare som är posterad i området till BBC att det för närvarande inte finns någon möjlighet att ordna en stabil överföring av militär materiel över Dnepr.

Dessutom finns uppgifter om att de ryska styrkorna har en plan ”för att likvidera” de ukrainska brohuvudena på vänstra sidan av Dnepr, enligt den ukrainske militäranalytikern Konstantin Masjovets som citeras av den exilryska tidningen The Insider.

Fotnot: Uttrycket ”vänstra sidan av Dnepr” betyder ”vänstra sidan i flodriktningen”.