Chilichocken: Populära sriracha-såsen kan förbjudas i Sverige

Av: Marcus Älverbrandt

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett dråpslag kan drabba alla Europas chiliälskare.

Inom kort kan nämligen den populära sriracha-såsen med grön kork försvinna från butikshyllorna.

– Jag gör mitt allt för att det inte ska hända. För att rädda chilisåsen, säger importchefen Daisy Ma från CT Food.

Sriracha-såsen med den gröna korken har blivit ett populärt tillbehör på svenska matbord. Produkten har sålts sedan mitten på 1980-talet på den svenska marknaden men det är först de senaste årtiondena som den fått sitt riktiga genombrott.

Men nu kan det vara slut med den saken. Ett EU-direktiv gör nämligen gällande att produkten innehåller konserveringsmedlet E 222. Miljöförvaltningen i Malmö stad, där landets enda importförtag för srirachasås av märket Huy Fong Foods inc är beläget, har därmed förbjudit företaget från att sälja produkten vidare från och med 1 december, vilket Skånska Dagbladet var först med att skriva om.

CT Foods har överklagat beslutet och i väntan på att domen ska vinna laga kraft får produkten fortsätta säljas.

– I och med att vi har överklagat så gäller inte det datumet längre. Vi får fortsätta sälja produkten tills dess att länsstyrelsen fattar beslut i frågan, säger Daisy Ma, general manager för CT Foods.

Srirachasås från Huy Fong Foods inc.
Foto: Nick Ut / TT NYHETSBYRÅN
Srirachasås från Huy Fong Foods inc.

Alla matvarubutiker som har köpt in såsen får även sälja slut sina lager, även om beslutet skulle gå igenom i december. CT Foods har även en beställning på ingång som de hoppas kunna distribuera innan domen träder i kraft.

Tillsättsättningsämnet som EU-regelverken vänder sig emot, E 222, används redan i produkter som vin och potatismos för att förlänga hållbarheten och undvika att gaser bildas. Men ämnets funktion och omfattning måste prövas för varje enskild produkt, och det har den inte gjorts med sriracha-såsen.

– Det finns ju absolut produkter på marknaden som är farligare att konsumera. Gillar man stark sås så äter man det, på eget ansvar. Man kommer aldrig upp i den mängden att det skulle vara skadligt, säger Daisy Ma.

Daisy Ma berättar att hon förutom sina kommersiella intressen i produkten även har personliga motiv.

– Jag är född och uppvuxen med den här produkten. Det känns som en stor personlig förlust om den skulle förbjudas, säger Daisy Ma.

Hon säger att hon kommer ta strid för alla chiliälskare så att såsen får leva vidare i den svenska matkulturen.

– Jag kämpar verkligen och gör mitt allt för att den inte ska förbjudas. För att rädda chilisåsen, säger Daisy Ma.

Foto: Privat
Daisy Ma.
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN