Nya bilder visar hål i en byggnad vid kärnkraftverket

Uppdaterad 2023-05-27 | Publicerad 2022-08-30

Dagsfärska satellitfoton över Zaporizjzja avslöjar flera hål i en byggnad precis intill reaktorerna.

Rysslands marionettledare i området har också publicerat närbilder från det uppslitna taket – samtidigt som Ukraina och Ryssland fortsätter att skylla på varandra.

Nu är IAEA:s generaldirektör på väg med ett kristeam till kärnkraftverket.

Följ ämnen
Ukraina

Zaporizjzja – Europas största kärnkraftverk – har varit under rysk kontroll sedan 4 mars. Då utsattes anläggningen för kraftig beskjutning och en byggnad nära reaktorerna började brinna.

Internationella atomenergiorganet IAEA har flera gånger slagit larm om säkerheten och situationen för den ukrainska personalen som jobbar kvar under ryskt befäl.

Ukraina och Ryssland har de senaste veckorna intensifierat de ömsesidiga anklagelserna om kärnkraftverket.

Ukraina hävdar att Ryssland har en militärbas på området och använder reaktorerna som sköld för artilleribeskjutning.

Ryssland påstår å sin sida att det är Ukraina som skjuter mot anläggningen och har varnat för ”en storskalig katastrof med radioaktiva föroreningar över stora områden”.

Bilder visar hål i taket

På måndagen visade nytagna satellitbilder att flera hål slitits upp i en byggnad precis intill reaktorerna. På fotografierna syns också flera ryska pansarfordon under en stor rörkonstruktion som förbinder byggnaden med reaktorerna, skriver CNN.

Vladimir Rogov, rysktillsatt ledare i Zaporizjzja, hävdar på Telegram att ukrainsk beskjutning med en amerikansk haubits har orsakat hålen. Han publicerar dessutom närbilder på hålen och skriver att byggnaden används för förvaring av kärnbränsle.

CNN uppger att de har verifierat äktheten av Rogovs bilder, men inte när det gäller påståendet om ukrainsk raketbeskjutning. Tv-kanalen har sökt Ukrainas militär för kommentarer, men ännu utan att få svar.

IAEA: ”Dagen är här”

IAEA:s generaldirektör Rafael Mariano Grossi inledde på måndagen en resa till Zaporizjzja med sitt team av inspektörer.

”Dagen är här”, twittrade han och la ut en bild på gruppen som väntas komma fram senare i veckan.

USA:s regering krävde på måndagskvällen att kärnkraftverket ska stängas och att området ska klassas som avmilitariserad zon.

– Vi har upprepat detta flera gånger: Ett kärnkraftverk är ingen lämplig plats för strider, sa försvarsdepartementets talesperson John Kirby.

Måndagens satellitbilder från Maxar visar också en brand inte långt från kärnkraftverket. Ukraina och Ryssland forsatte att beskylla varandra för beskjutningen.