Juridikprofessor: ”Har aldrig sett liknande”

Uppdaterad 2013-11-05 | Publicerad 2013-11-04

Familjehemspappans sperma kan ha hamnat i flickans underliv via toalettpapper, hävdar han.

Därför friades han från våldtäkt av tingsrätten.

– Jag har aldrig sett något liknande, säger professor Madeleine Leijonhufvud.

Den 36-årige familjehemspappans sperma fanns i flickans underliv och på en matta i hennes rum.

Hans förklaring: han onanerade på toaletten, torkade sig med ett papper som han lämnade på handfatet. Flickan kan ha fört in pappret i sitt underliv och mot mattan i rummet. Det gjorde att Västmanlands tingsrätt friade honom.

Fallet tas i dag upp i Svea hovrätt i Stockholm, där ett sjuttiotal demonstranter från flera organisationer samlades i morse för att protestera mot den friande tingsrättsdomen.

”Orimligt tvivel”

Madeleine Leijonhufvud, professor i straffrätt, har sedan länge drivit frågan om en samtyckeslagstiftning i våldtäktsfall.

Hon är starkt kritisk till flera frågor i familjehemsfallet.

– Det senaste jag hörde var att hennes yrkande om skadestånd inte tas upp eftersom hennes biologiske far inte skrivit fullmakt.

Saken är överklagad till Högsta domstolen som ska komma med beslut under dagen.

– Jag har aldrig tidigare sett att man friat från våldtäkt där han inte erkänt sexuellt umgänge och där hans dna funnits i hennes kropp. Hans förklaring som det framställs är väldigt anmärkningsvärd. Man undrar om de inte frågat honom hur i hela fridens namn flickan ska ha förstått vad han har haft för sig på toaletten. Det är många luckor, säger Leijonhufvud till Aftonbladet.

– Finns det rimligt tvivel ska rätten inte fälla. Men jag skulle säga att det här är orimligt tvivel.

"Vågar inte fälla"

Många experter tror nu att mannen kommer att fällas för våldtäkt i hovrätten. Att tingsrätt och hovrätt ibland kommer till vitt skilda slutsatser beskriver Leijonhufvud som "ett bekymmer".

– I det här fallet är frågan hur tingsrätten kan ha resonerat.

Thomas Ahlstrand, vice riksåklagare vid Internationella åklagarkammaren i Göteborg, skrev förra månaden en debattartikel i tidningen Dagens juridik, angående den senaste tidens uppmärksammade fall av friande domar i våldtäktsmål.

Enligt Ahlstrand tillämpar domstolarna "för mycket rättssäkerhet", som leder till att de inte längre vågar fälla i grövre brott där den åtalade nekar.

Som exempel tar han den 40-årige taxichaufför som friades i september, från våldtäkt av en 16-årig flicka trots en, av "referatet av domen av allt att döma stabil målsägandeberättelse", trots att hans sperma fanns på hennes kläder och en berättelse från honom som är "helt otrolig".

Han tar även upp de tre män i Umeå som i maj friades från våldtäkt av en flicka som penetrerades med en flaska i underlivet. Det hela filmades. Åklagarna kunde inte visa att männen inte hade förstått att hon inte var med på det.

Kräver haverikommission

I morse demonstrerade ett sjuttiotal personer utanför Svea hovrätt med anledning av familjehemsfallet.

Birgitta Holmberg från Atsub, Anhöriga till sexuellt utnyttjade barn, var en av de protesterande.

– Vi vill visa att domen är alldeles åt skogen.

Elisabeth Wamken på Kvinnors nätverkverk:

– Vi är här för att det här fruktansvärda fallet som är aktuellt just nu, men även för alla andra tjejer och barn som också utsätts, för att de ska känna stöd och känna mod att våga anmäla.

Flera organisationer skickade för en månad sedan ett brev till justitieminister Beatrice Ask (M), med krav på en haverikommission efter den senaste tidens kritiserade friande våldtäktsdomar.

– Men hittills är hon helt tyst. Hon är för inkompetent för att hantera sexualbrott, säger Ida Östensson i organisationen Fatta och Crossing boarders.

Aftonbladet söker Beatrice Ask.