Skandalkirurgens anställning förlängs inte

Uppdaterad 2016-02-09 | Publicerad 2016-02-04

Karolinska institutets rektor har i dag fattat beslut att Paolo Macchiarinis anställning inte kommer att förlängas.

Tiden fram till att hans anställningskontrakt går ut ska användas för att avveckla hans forskning.

Det skriver KI i ett pressmeddelande.

I går rapporterades att Karolinska institutet (KI) ska utreda kirurgen Paolo Macchiarinis operationer med hjälp av en extern part.

Nu kommer beskedet att den kritiserade läkaren inte får fortsätta vid KI.

Forskargrupp ska avvecklas

”Prefekten på den institution som Macchiarini tillhör har fått rektors uppdrag att under tiden fram till den 30 november 2016 se till att hans arbetsid används till att avveckla den forskning han bedrivit vid KI. Prefekten ska även ansvara för att hans forskargrupp avvecklas”, skriver KI i ett pressmeddelande.

KI kommer inte att ge Paolo Macchiarini sparken med omedelbar verkan.

– Det finns ingen arbetsrättslig grund att ge honom avsked. Vi har också konstaterat att de felaktigheter som upptäckts i hans cv inte är tillräckligt, säger Claes Keisu, pressekreterare på KI, till Aftonbladet.

Två patienter dog

Kirurgen har tidigare opererat tre patienter och gett dem syntetiska, stamcellsbeklädda luftstrupar. Två av patienterna dog och den tredje vårdas i dag på ett sjukhus i USA. Alla tre operationer gjordes på Karolinska universitetssjukhuset.

Efter dödsfallen uppstod misstankar om forskningsfusk. Det visade sig dessutom att Paolo Macchiarini inte hade sökt etiskt tillstånd för operationerna.

Han var också misstänkt för brott i Italien när han anställdes, vilket Karolinska institutet visste om då. Brottsmisstankarna i Italien omfattar – fallet är ännu inte avslutat – bedrägeri och vilseledande av patienter. Paolo Macchiarini är också föremål för polisutredning i Sverige avseende brott mot läkemedelslagen och grovt vållande till annans död.