Knarkkungen skadad – men på fri fot

Publicerad 2015-10-17

Polisen nära ökände ”El Chapo” som undkom – igen

Den ökände knarkkungen lyckades på ett spektakulärt sätt fly från mexikanskt fängelse i somras.

Trots att myndigheterna varit honom hack i häl de senaste dagarna har ”El Chapo” återigen kommit undan.

Men han ska vara skadad, uppger landets regering.

Joaquín Guzmán, känd under smeknamnet ”El Chapo”, ledde den fruktade Sinaloakartellen och beskrivs som den mäktigaste droghandlaren i världen. I mitten av juli i år lyckades han rymma från fängelset Altiplano i centrala Mexiko.

Det på ett minst sagt uppseendeväckande sätt.

Flydde genom lång tunnel

När fängelsepersonal gick inspektionsrundan en lördagskväll var ”El Chapo” inte i sin cell. I ett duschutrymme upptäcktes senare öppningen till en 1,5 kilometer lång tunnel genom vilken knarkkungen flytt.

Ett tiotal personer har gripits misstänkta för brott i samband med rymningen, men trots att en massiv jakt på brottslingen drogs i gång direkt har han ännu inte gripits.

Nu kommer uppgifter om att mexikanska myndigheter haft honom inom räckhåll.

Slog till mot ranch

Under de senaste dagarna har jakten koncentrerats till ett område i nordvästra Mexiko och drogkungen ska ha varit inringad.

Källor uppger för NBC News att ”El Chapo” ska ha varit på en ranch i bergen och att mexikanska marinsoldater slog till mot gården i helikoptrar, men att de tvingades dra sig tillbaka efter att ha blivit beskjutna av vad som tros vara ”El Chapos” egna säkerhetsstyrkor. När soldaterna senare tog sig till gården till fots ska de ha hittat bland annat mobiltelefoner och mediciner.

Men ”El Chapo” och hade lyckats fly – igen.

”Skadad i ett ben och i ansiktet”

Han ska dock vara skadad, rapporterar flera nyhetsbyråer och andra medier.

”Som ett resultat av de åtgärder vi vidtagit, och för att undgå att bli tillfångatagen, har rymlingen i en hastig reträtt de senaste dagarna skadat sig i ett ben och i ansiktet, enligt den information vi fått. Det är dock viktigt att klargöra att skadorna inte uppkommit i en direkt sammandrabbning (med polis)”, uppger Mexikos regering i ett uttalande.

Regeringen har sedan tidigare utlyst en belöning motsvarande drygt 30 miljoner kronor till den som kan få fast ”El Chapo” samtidigt gick man ut med en omfattande kampanj i media med helsidesannonser. 100 000 broschyrer med bilder på knarkkungen har också tryckts upp.

Jakten fortsätter.