Fick ett svenskt pris – riskerar fängelse

Publicerad 2023-08-23

Ryske journalisten Michail Afanasjev har hållits i förvar sedan april

För tio år sedan fick ryske journalisten Michail Afanasjev det svenska Publicistklubbens pris.

Nu riskerar han tio års fängelse, för sin rapportering om kriget i Ukraina.

– Jag hoppas på att det kommer kraftiga reaktioner från västvärlden, säger PK:s ordförande Robert Aschberg.

Michail Afanasjev är en rysk journalist från staden Abakan i Chakassien, i centrala Sibirien. I april skrev han en artikel om ryska kravallpoliser som vägrade delta i anfallskriget i Ukraina, i nättidningen Novyj fokus. Enligt åklagaren anses materialet vara "uppsåtligt spridande av lögnaktiga uppgifter om användandet av de väpnade styrkorna" och innebära misskreditering av de ryska väpnade styrkorna.

Sedan i april har Afanasjev suttit i förvar i väntan på domen. Åklagaren kräver sex års fängelse för spridning av ”fejkade nyheter”, enligt lagen som Ryssland stiftade under 2022. De som kritiserar kriget i Ukraina riskerar bland annat att dömas för spridning av ”fejkade nyheter” om den ryska armén. Ett brott som kan ge upp till tio års fängelse, det gäller även deltagare i fredliga protester.

– Det finns ingen oberoende röst kvar i Ryssland. Nu är det bara Putins propagandamaskin som matar ryssarna varje dag, säger PK:s ordförande Robert Aschberg.

Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.

Till Politkovskajas minne

År 2013 belönades Michail Afanasjev med svenska Publicistklubbens pris till Anna Politkovskajas minne, med följande motivering:

”För att han har modet att fullfölja den fria journalistikens uppdrag trots
hot, överfall och trakasserier och fortsätter att med små resurser göra
stora avslöjanden om maktmissbruk och orättvisor.”

Ett av de mest kända exemplen på Afanasjevs insatser är hans agerande år 2009 i samband med en allvarlig olycka på ett kraftverk i Chakassien.

PK:s dåvarande ordförande Stina Dabrowski och Michail Afanasjev när han tilldelades Publicistklubbens pris till Anna Politkovskajas minne

Utländska journalister portas

Rysslandskorrespondenter får allt svårare att arbeta i landet. Bland annat tvingades DN:s korrespondent Anna-Lena Laurén lämna Ryssland eftersom ryska myndigheter inte förnyat hennes ackreditering. I april greps tidningen The Wall Street Journals reporter Evan Gersjkovitj i ryska staden Jekaterinburg. Gersjkovitj anklagas för spioneri för USA:s räkning och riskerar 20 års fängelse om han döms.

– Jag hoppas på att det kommer breda protester från västvärlden som en markering, säger Aschberg.

Sedan krigets början har nästan 20 000 personer gripits i Ryssland för sin inställning mot kriget i Ukraina och mobiliseringen. Över 6 500 personer har fått böter för protester mot kriget, 558 personer riskerar ett fängelsestraff och bland dem har 65 personer redan dömts, enligt ryska människorättsorganisationen OVD Info.