Rekordsiffror – högsta någonsin: Kan öka mer

Publicerad 2022-01-04

En ny rekordnotering i antal covidfall presenterades i dag.

Den 30 december registrerades 11 507 nya fall. Tidigare var toppnoteringen 11 376 fall den 23 december 2020.

– Det finns en risk att det kommer öka ytterligare efter ledigheterna. Jag skulle inte bli förvånad om det blev dubbelt så många fall per dag, säger Niklas Arnberg, professor i virologi.

Coronasmittan har ökat rejält under jul och nyår. Den 30 december var den allra högsta siffran någonsin med 11 507 fall. Tidigare rekord var den 23 december 2020, då var siffran 11 376 fall.

– Jag har hittills tänkt att pandemin varit över och nu har det dragit iväg rejält. Vi har mycket pågående smittspridning i samhället, säger Niklas Arnberg, professor i virologi till Aftonbladet.

Anledningen till den ökade smittspridningen är att det är vinter samt nya varianten omikron, som enligt Arnberg, varkar vara bättre på att smita undan immunitet som vi får när vi vaccinerar oss.

– En del regioner är tufft belastade men vi är totalt sett inte på samma nivå som när det var som värst med uppemot 100 avlidna per dygn. Samma sak gäller på iva. Men det finns en risk att det kommer öka ytterligare.

Ännu vet vi inte om omikron är den dominerande varianten i Sverige eftersom sekvenseringen av testerna tar tid.

– Det är tidskrävande experiment som dels gör i Sverige men också utomlands. Men vi kan räkna med att omikron kommer att ta över. Något annat hade varit överraskande.

”Jag skulle inte bli förvånad om det blev dubbelt så många fall per dag”, säger Niklas Arnberg.

”Smittan kommer öka när skolorna öppnar”

Niklas Arnberg säger att han tror att smittan sannolikt kommer att öka ännu mer när skolorna öppnar och folk återgår till arbetet efter ledigheterna.

– Därför måste vi hjälpas åt att ta ansvar så att vården klarar av detta. Det skulle inte vara förvånande om vi får 20 000 fall per dag. Vi testar inte lika mycket som exempelvis Danmark och vi har ett stort mörkertal i Sverige. Folk verkar dock inte bli allvarligt sjuka och dö av omikron.

Om antal smittade fortsätter att öka bör vi ändå inte frukta en eventuell samhällskollaps, menar Niklas Arnberg.

– Nej, vi kan så mycket om det här nu. Det är en enormt stor ökning och vi klarar av det ändå. Drar det iväg ytterligare kan det krävas fler restriktioner.

Samtidigt menar han att en viss samhällspåverkan kan komma.

– Exempelvis kan tåg och flyg kanske behöva ställas in om många är sjuka och på liknande vis kan andra verksamheter på verkas. Det inte bara ett virus folk blir sjuka av i dag. Även influensa, rs-virus och vinterkräksjukan härjar nu.

Då nås kulmen

När toppen kommer att nås vågar Niklas Arnberg inte ge exakt svar på.

– Men någon gång under våren. De tidigare topparna vi haft var i årsskiftet 2020–2021 och i april 2021. Sannolikt hade vi också väldigt mycket smittspridning under våren 2020, men då testade vi väldigt lite. Liknande kommer att gälla även nu. Omikron är fortfarande en variant vi vet lite om och det beror också på hur bra vi är på att följa restriktioner.

Han är trots de höga smittosiffrorna försiktigt optimistiskt.

– Det kan komma någon ytterligare variant som tar över efter, exempelvis mutationer inom omikron. Men jag kan inte se någon annan variant just nu som skulle kunna få nytt fäste. Jag tror att omikron är ett stort steg mot att gå ur den pandemiska fasen och träda in i den endemiska.