Beatrice Ask kräver ansvar från S och MP

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-09-19

Beatrice Ask: Förväntar mig att de tar ansvar om SD blir vågmästare

VINNARE – MEN I MINORITET  När statsminister Fredrik Reinfeldt strax efter midnatt talade var han en vinnare. Men regeringen är i minoritet. Nu sträcker han ut en hand mot Wetterstrand och Eriksson. – Vi kommer nu att inleda samtal med Miljöpartiet, sa han.

Prognoserna svängde fram och tillbaka under kvällen.

För att rädda regeringen undan Sverigedemokraternas klor krävde justitieminister Beatrice Ask stöd från S och MP.

Ett krav som statsminister Fredrik Reinfeldt senare på kvällen upprepade, riktat mot Miljöpartiet.

Beatrice Ask vill att Socialdemokraterna och Miljöpartiet ”tar sitt ansvar” om Sverigedemokraterna får en vågmästarroll.

Beatrice Ask konstaterar att det överhuvudtaget kommer bli ”stökigare” i riksdagen nu när Sverigedemokraterna kommer in.

Vad hade ni kunnat göra för att förhindra det?

– Vi har sett hur de under lång tid skaffat sig positioner runt om i landet så det är svårt att hindra. Sen har de fått mycket uppmärksamhet i media och det har hjälpt dem.

Vad innebär det för regeringsarbetet?

– Det handlar om att alla partier får ta större ansvar.

Var ska ni söka stöd?

– Det beror på frågorna. Men S och MP brukar kunna ställa upp i vissa frågor. Det är de två partierna som jag förväntar mig kommer vara kloka politiskt och måste vara det. Ser man på valresultatet har inte S gjort en bra valrörelse och då måste man visa att man tar ansvar för Sveriges bästa.

– Jag förväntar mig att ett parti med deras historia tar ett stort ansvar.

Inom vilka frågor?

– Det handlar om en del ekonomiska frågor och vissa frågor inom lag och rätt där jag förväntar mig att S står upp för vad som är rätt och riktigt. Jag förväntar mig att vi kan hålla ihop vad gäller synen på människors lika rätt och hur Sverige ska fungera mot människor från andra länder.

Följ ämnen i artikeln