PREMIÄR I MORGON

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-01

Sommarens hetaste läsning: Brotten som skakade Sverige

”ett unikt material” I morgon börjar storsatsningen ”Brotten som skakade Sverige”. Aftonbladets chefredaktör Jan Helin lovar perfekt strandläsning – eller lyssning som mp3.

Aftonbladet gör en storsatsning för att ge dig sommar-ens mest spännande läsning – och lyssning!

Med berättande texter, unikt bildmaterial och egna ljudboksinläsningar presenteras i morgon reportageserien ”Brotten som skakade Sverige”.

– Det här är ett nytt sätt att visa vår kriminaljournalistik, en av de grenar vi är bäst på, säger chefredaktör Jan Helin.  

I morgon, den 2 juli, inleds reportageserien ”Brotten som skakade Sverige”. 

Under sex veckor kommer en extra tidning att följa med Aftonbladet varje onsdag.    

– Vi har med nya ögon tagit oss an de bästa svenska kriminalhistorierna från 1900-talet och berätt-ar dem i en sammanhållen text i varsin egen bilaga, säger Jan Helin.

Sex av tidningens främsta skribenter berättar om förra århundradets mest uppmärksammade svenska brottslingar och deras brott.   

– Det blir intressanta tidsskildringar. Historien om Salaligan är en spännande inblick i 30-talets Sverige. Clark Olofssons story säger något om 70-talet och Jackie Arklövs historia speglar en isande obehaglig underström

i vårt samhälle på 90-talet, säger Jan Helin.

De genomarbetade text-erna illustreras av exklusiva bilder från tidningens eget arkiv.

– Vi har hittat unikt bildmaterial. Tillsammans med förklarande grafik och en genomtänkt redigering blir det en fantastisk läsupplevelse. 

Ladda ner – gratis

Aftonbladet erbjuder även läsarna att gratis ladda ner serien på aftonblad-et.se som ljudböcker.

– Inlästa reportage i den här formen är helt nytt inom svensk press. Vår nyhetskolumnist Kerstin Weigl har gjort strålande inläsningar. 

Jan Helin säger att seriens styrka är det dokumentära berättandet och menar att reportagen är minst lika spännande som en bra deckare. 

– Verkligheten överträff-ar dikten. En författare som hittar på intriger skulle tycka att många av de här händelserna är för osannolika. Vi törs lova perfekt strandläsning, eller lyssning för den som så föredrar.

Vilka nya projekt som följer efter ”Brotten som skakade Sverige” vill han däremot inte avslöja.

– Men jag lovar att vi kommer att fortsätta satsa på god journalistik och väl berättade historier.