Polisen misstänker: Mamma och polis rövade bort barnen

Publicerad 2013-03-28

Pappan följde barnen till dagis när paret ska ha dykt upp – nu åtalas mamman

Pappan följde barnen till dagis. Då ska kidnapparna ha slagit till.

I två år levde barnen i Norge på hemlig ort under falskt namn – nu åtalas mamman i Sverige.

Det yngsta barnet satt i barnvagn när deras mamma och en påstådd polis från Norge rövade bort dem, enligt åtalet.

Pappan följde barnen till dagis när paret ska ha dykt upp, hotat pappan, satt barnen i en bil och flytt till Norge.

I förhör med polis säger pappan att flickan var tre år och pojken fem år när de fördes iväg av en man som utpekas som polis och mamman.

Ett och ett halvt år efter att paret separerat och fått delad vårdnad om barnen ska mamman och en polis från Norge ha tagit barnen från Sverige till Norge, enligt det åtal som nu väcks mot mamman.

Pekar ut polis från Norge

Under promenaden till dagiset dök en man som pappan pekat ut som en polis från Norge och barnens mamma upp.

– Som du förstår är jag här för att hämta barnen, ska mamman ha sagt enligt pappans vittnesmål medan polismannen blockerade vägen till barnen.

– Du vet vem jag är, uppger pappan i polisförhör att polisen sa till honom samtidigt som han förtydligade att han inte var där som polis. Under tiden satte mamman barnen i bilen.

Levde hemligt liv i Norge

När pappan insåg vad som var på väg att hända ska han ha tagit sig förbi mannen och kastat sig mot bildörren där hans barn satt, men mamman låste. Pappan slet upp förardörren där mamman satt, varpå den silverfärgade bilen gasade och han tappade greppet medan bilen körde iväg med öppen dörr.

Pappan  ska ha ringt mammans mobiltelefon ett antal gånger efter försvinnandet – men aldrig fått svar. I Norge polisanmälde mamman honom för barnarov vilket ledde till att hon fick bo under skyddad identitet och bytte namn på det äldsta barnet.

Vann vårdnaden

2011 vann pappan vårdnaden om barnen i svensk domstol, varpå svensk polis kontaktade sina norska kollegor för att få hem barnen. I början av 2012 återförenades pappan med sina två barn som berättade om hur mamman sagt att han ville döda dem. På tvättlapparna till sonens kläder såg pappan ett namn som inte tillhörde sonen.

– Det var ju för att du inte skulle hitta mig, säger pappan i förhör att den nu sjuåriga sonen sagt.

Nu åtalas mamman i Sverige för egenmäktighet med barn, som kan ge fängelse i upp till fyra år.

Hittar inte polismannen

Aftonbladet har pratat med kammaråklagare Carin Stålhane som driver fallet mot mamman. Hon säger sig inte lyckats ta reda på vem den norska polisen är.

– Jag har inte fått fram det i utredningen.

Men pappan säger ju i förhör att han känner igen mannen?

– Vi har inte fått fram några uppgifter i Norge, jag har ställt frågan till norsk polis och fått svaret att man inte vet.

Om ni får reda på hans namn, kan det vara aktuellt att driva en process mot honom?

– Det svarar jag inte på, det råder förundersökningssekretess kring det och det är något vi sköter själva och inget vi diskuterar med media.