Hultqvist om Nato: Man ska aldrig säga aldrig

Försvarsministern i 30 minuter: ”Fick jag lära mig redan som barn”

Publicerad 2022-03-09

Förra året sa Peter Hultqvist (S) att så länge han sitter kvar som försvarsminister kommer Sverige aldrig söka Nato-medlemskap.

Efter två veckor av krig i Europa uttrycker han sig något annorlunda.

– Jag har inte ändrat uppfattning. Men man ska aldrig säga aldrig, säger han i SVT:s ”30 minuter”.

Kvällens ”30 minuter” gästades av försvarsminister Peter Hultqvist (S). Programmet ägnades helt åt kriget i Ukraina, det svenska säkerhetsläget samt Sveriges relation till Nato.

I november förra året uttryckte sig Hultqvist mycket tydligt. Så länge han sitter kvar på posten som försvarsminister kommer Sverige inte att söka medlemskap i Nato.

I programmet säger han att han inte har ändrat uppfattning. Men han säger också att ”man aldrig ska säga aldrig”.

– Det lärde jag mig redan som barn. Men vi måste tänka bredare än så. Det handlar inte bara om att säga ”ja” eller ”nej” till Nato. Det finns andra saker man kan göra också, säger han.

”Skulle få Putin att reagera”

Hultqvist säger att han är av samma åsikt som statsministern – att ett svenska Nato-medlemskap i dagsläget skulle destabilisera säkerhetsläget ytterligare.

Försvarsminister Peter Hultqvist säger i SVT:s ”30 minuter” att han inte ändrat uppfattning om ett svenskt Nato-medlemskap, men att man aldrig ska säga aldrig.

Programledaren Anders Holmberg frågar: Skulle ett svenska Nato-medlemskap kunna få Putin att reagera?

– I krass mening är det ju så. Om man ändrar den grundläggande säkerhetspolitiska linjen i en sådan här situation påverkar det också närområdet. Det gör det även om man inte befinner sig i en konfliktsituation, säger Hultqvist.

Högeroppositionen tar tydligt ställning för ett svenskt Nato-medlemskap. Då de menar att det skulle öka Sveriges militära skydd.

Peter Hultqvist fick frågan vad han anser om resonemanget att Sverige skulle vara ett tryggare land om vi gick med i Nato.

– Då hade vi haft ett högre spänningsläge och mer av en knivsegg mellan väst och öst. Sedan kan man alltid spekulera kring huruvida efterklokheten har substans. Men den typen av frågor får man sällan svar på.

”Sanktionerna biter”

Kriget har nu pågått i 14 dagar och än syns inget slut på konflikten. Hultqvist håller fast vid att de sanktioner som västvärlden har riktat mot Ryssland har bitit bra.

Huruvida Sverige skulle skicka ner svenska trupper till Ukraina om kriget inte går att få stopp på vill Hultqvist inte fördjupa sig i.

– Jag vill inte spekulera kring den frågan. Men jag vill poängtera att sanktionerna biter. Och det är ett rimligt förhållningssätt att inte öppna upp för ett tredje världskrig.