Israel: ”Djupt förvrängd” stämning om folkmord

Uppdaterad 2024-01-13 | Publicerad 2024-01-12

Israels krig i Gaza handlar inte om att förgöra det palestinska folket utan att skydda israeler.

Så sa landets jurister i Internationella domstolen i dag.

Rättstvisten, där Sydafrika anklagar Israel för folkmord i Gaza, kallade man för ”djupt förvrängd”.

Följ ämnen
Israel

På fredagen stod Israels jurister inför den Internationella domstolen (ICJ) i Haag i Nederländerna för utfrågning, efter att Sydafrika stämt Israel för folkmordsliknande agerande mot Gaza.

Juristen Tal Becker inledde med att säga att Israels militära agerande i Gaza utgör självförsvar mot Hamas och andra terrororganisationer:

– Det Israel strävar efter genom att verka i Gaza är inte att förgöra ett folk utan att skydda ett folk, ett folk som är under attack på flera fronter, sa han bland annat.

Juridisk rådgivare till Israels utrikesministerium Tal Becker, till vänster och juristen Malcolm Shaw, till höger, vid Internationella domstolen i Haag, Nederländerna, den 11 januari 2024.

Han kallade Sydafrikas stämning för ”en djupt förvrängd historia”.

– Om det skett några dåd som kan karakteriseras som folkmordsliknande så har de skett mot Israel, sa Tal Becker.

Bilder på gisslan

De israeliska juristerna tog ett flertal gånger upp Hamas attacker mot Israel den 7 oktober, där över 1 100 personer, framförallt israeler, dödades och över 200 personer kidnappades. Bilder på civila som fortfarande hålls som gisslan av Hamas i Gaza visades upp, så väl som klipp från attackerna mot södra Israel.

Syftet med genomgången var enligt Tal Becker att domstolen skulle få en bild av det hot som Israel utsätts för från Hamas och därmed förstå kriget i Gaza.

Tal Becker sa att Hamas tydliga agenda är att förinta judar.

Han anklagade även Sydafrika för att ha nära band till Hamas, något som även Israels utrikesdepartement hävdade under gårdagen. En UD-talesperson kallade Sydafrika för ”Hamas förlängda juridiska arm”.

Zane Dangor, generaldirektör för Sydafrikas departement för internationella relationer, förnekade kraftfullt anklagelserna under fredagseftermiddagen:

– Sydafrikas juridiska team representerar folket i Sydafrika, sa han enligt Al Jazeera.

Han sa också att landet driver fallet i ICJ ”för att vi vill stoppa lidandet för palestinier, något som är i rättvisans intresse”.

Zane Dangor, chef för internationella relationer i Sydafrika, talar till media efter en utfrågning vid Internationella domstolen i Haag, Nederländerna, fredagen den 12 januari 2024.

Vill se omedelbart stopp

Det kan ta flera år innan domstolen kommer med ett slutgiltigt beslut gällande fallet i sin helhet.

Därför har Sydafrika i ett så kallat interimistiskt yrkande begärt att ICJ genom ”provisoriska åtgärder” ska beordra Israel att omedelbart stoppa sina militära insatser i Gaza.

Det beslutet kan avgöras på några dagar eller veckor och gälla under tiden som resten av rättsprocessen fortsätter.

Israels juristerna svarade även på det intermistiska yrkandet under fredagen:

Israel: Skulle stoppa självförsvar

– Provisoriska åtgärder skulle stoppa Israel från att försvara sina medborgare, fler medborgare skulle attackeras, våldtas och torteras, och provisoriska åtgärder skulle förhindra Israel från att göra något, sa juristen Christopher Staker.

– Om dessa skulle godkännas skulle det innebära att när en terrorgrupp begår terrorattacker mot en stat, så kan en tredje part ansöka om provisoriska åtgärder för att stoppa statens självförsvar.

Beslut från ICJ är slutgiltiga och kan inte överklagas.

Däremot följer inte alltid länder dess domar. Exempelvis har ICJ beordrat Ryssland att stoppa invasionen av Ukraina, något som inte har hörsammats.

Domare och parter sitter under en utfrågning vid Internationella domstolen i Haag, Nederländerna, fredagen den 12 januari 2024.