Rättsprocess mot Israel om folkmord inledd

Uppdaterad 2024-01-15 | Publicerad 2024-01-11

Under torsdagen inleddes rättsprocessen i Internationella domstolen i Haag där Israel anklagas för folkmord i Gaza.

Sydafrikas framställan bestod bland annat av filmer från israelisk militär och uttalanden från toppolitiker.

– Den uttalade avsikten är att förstöra palestinskt liv, sa juristen Tembeka Ngcukaitobi.

Följ ämnen
Israel

Sydafrika har anklagat Israel för folkmordsliknande agerande mot Gaza, och stämt Israel i Internationella domstolen (ICJ).

Detta eftersom man menar att Israels krigföring – både före, men i synnerhet efter, Hamas attack 7 oktober – är ett brott mot den internationella folkmordskonventionen.

I dag inleddes rättsprocessen med utfrågningar gällande Sydafrikas interimistiska yrkanden. De sydafrikanska juristerna uppmanar domstolen att beordra Israel att omedelbart avbryta den militära offensiven.

”13 veckors bevis”

Under flera timmar lades bevis fram för det som de sydafrikanska juristerna anser är folkmordsliknande agerande, utfört av Israel mot Gaza.

– Folkmord tillkännages aldrig på förhand, men domstolen har 13 veckors bevis som obestridligt visar ett beteendemönster och en avsikt som motiverar ett rimligt påstående om folkmordshandlingar, sa sydafrikanska juristen Adila Hassim.

Bland bevisningen fanns ett filmklipp på premiärministern Benjamin Netanyahu när han i ett tal använder bibliska referensen om ”Amalek”, som beskriver en existentiell fiende till det judiska folket som utrotats efter gudomligt påbud. I nästa filmklipp visades israeliska soldater i Gaza som sjöng om de man förstört just Amalek.

Internationella domstolen i Haag.

”Förstöra palestinskt liv”

Även presidenten Isaac Herzogs uttalande om att ”en hel nation är ansvarig” för Hamas attacker 7 oktober togs upp av juristerna.

– Omfattningen av förstörelsen i Gaza, att attackera bostadshus och civila, att det är ett krig mot barn, allt det klargör ett folkmordsuppsåt som har omsatts i praktiken. Den uttalade avsikten är att förstöra palestinskt liv, sa juristen Tembeka Ngcukaitobi.

Han sa också att Israel inte erkänt att man bedriver ett folkmord, men att representanter upprepat sådan retorik, bland annat i den israeliska lagstiftande församlingen Knesset:

– Vilken stat skulle erkänna ett folkmordsuppsåt? Samtidigt har det här fallet utmärkt sig eftersom det inte sker i tysthet, tal om folkmord upprepas genom varje sfär i hela staten Israel, sa Ngcukaitobi.

Kriget mellan Hamas och Israel har pågått sedan oktober i fjol.

”Sker i självförsvar”

Från israeliskt håll har anklagelserna om folkmord mötts av stor ilska.

– Det finns inget mer fruktansvärt och absurt än detta påstående, sa landets president Isaac Herzog nyligen.

Under morgondagen är det Israels tur att tala inför ICJ:s panel.

– Vi kommer att presentera argument för att vårt agerande sker i självförsvar enligt internationell humanitär rätt, har Herzog sagt.

Premiärminister Benjamin Netanyahu.

Kan kräva stopp

Rättsprocessen gällande hela stämningen mot Israel kan pågå under flera år. Men begäran från Sydafrika om att domstolen som en nödåtgärd ska kräva ett stopp för Israels offensiv kan ta dagar eller veckor och gäller sedan under resten av rättsprocessen, skriver TT.

Cecily Rose, biträdande professor i folkrätt vid Leidens universitet i Nederländerna, säger till AFP att domstolen inte behöver ta ställning till grunderna i fallet just nu.

– I stället kan domstolen utvärdera om det finns en risk för irreparabel skada på rättigheterna enligt folkmordskonventionen, i synnerhet palestiniernas rätt i Gaza att skyddas från handlingar som hotar deras existens som grupp.

Beslut från ICJ är slutgiltiga och kan inte överklagas.

Däremot följer inte alltid länder dess domar. Exempelvis har ICJ beordrat Ryssland att stoppa invasionen av Ukraina, något som inte har hörsammats.