Kinberg Batras lapp utreds av JO – har tidigare kritiserat snarlikt fall

Publicerad 2024-04-10

Anna Kinberg Batras anställning av vännen Anna Borgs utreds nu av Justitieombudsmannen.

JO har tidigare kritiserat ett snarlikt fall – där en lapp hängdes upp i receptionen på en myndighet.

”Det är inte lämpligt att informera om en ledig anställning enbart på myndighetens fysiska anslagstavla.” står det i beslutet.

En rad anmälningar har inkommit till JO, riksdagens ombudsman, efter Aftonbladets avslöjande om Anna Kinberg Batras anställning av vännen Anna Borgs och turbulensen på myndigheten.

Anmälarna är privatpersoner. Kritik som lyfts är anställningen strider mot den statliga värdegrunden, att det är omdömeslöst och att det skadar förtroendet för statliga myndigheter.

Justitieombudsmannens uppgift är att granska så att myndigheter följer de lagar och regler som krävs. I tisdags morse hade nio anmälningar som rör Anna Kinberg Batra inkommit.

– Vi tittar på alla anmälningar som kommer in och utreder om det begåtts något fel, säger Johanna Cervin Ellqvist, rättssakkunnig på JO.

Anna Kinberg Batra.

Hård kritik: Det är främmande

Anna Kinberg Batra har fått kritik för att jobbet som gick till vännen endast annonserades på en lapp i receptionen på Länsstyrelsen i Stockholm. JO har tidigare kritiserat ett snarlikt fall där Statskontoret endast annonserat ett jobb på myndighetens anslagstavla.

JO konstaterade då att det inte är tillräckligt – ett minimikrav är att annonsera tjänsten på myndighetens webbplats och de kanaler som är brukliga för tjänsten i fråga.

”Det är främmande att tänka sig att utomstående söker upp myndigheters fysiska anslagstavlor för att få kännedom om lediga anställningar, och detta är många gånger inte heller det naturliga sättet för en myndighets egen personal att gå till väga. Människor räknar med att kunna få kännedom och ta del av information om lediga tjänster via externa och interna webbplatser.” skriver JO i beslutet.

Länsstyrelsen i Stockholm.

”Det blev inte bra”

Johanna Cervin Ellqvist säger att tidigare JO-beslut är vägledande i nya utredningar. I fallet med Statskontoret hänvisas också till tidigare JO-beslut med hård kritik mot liknande jobbannonseringar.

– En del av vår utredning handlar om att titta på vad JO har sagt i tidigare utredningar. Men jag kan inte uttala mig om det här fallet, säger hon.

Kommunikationschefen på Länsstyrelsen i Stockholm, Jonas Johansson, har sagt att han bedömer att lappen i receptionen är tillräckligt för att informera allmänheten. Hans motivering är att allmänheten har tillgång till receptionen. ”Rekryteringen av planeringschef har följt minimikraven i anställningsförordningen.” har han tidigare skrivit i ett mejl till Aftonbladet.

På frågan hur han ser på JO:s kritik av det snarlika fallet svarar han: Eftersom ärendet enligt uppgift är anmält till Justitieombudsmannen så kommer Länsstyrelsen Stockholm att yttra sig på begäran av JO gällande hur myndigheten har agerat i detta.

Anna Kinberg Batra har i två veckor tackat nej till intervju med Aftonbladet. I går uttalade hon sig i TV4.

– Det är klart att jag i efterhand tycker att det här inte blev bra. Det väcker frågor om hur vi jobbar, hur jag jobbar och även förtroendefrågor, säger hon till tv-kanalen.

Olof Svensson