Sprickan mellan Stenevi och Helldén vidöppen: ”Vill inte kompromissa”

Publicerad 2023-10-23

Miljöpartiet plågas av splittringen mellan språkröret Märta Stenevi och toppkandidaten Daniel Helldén.

Inför språkrörsvalet i november avvaktar ombuden för att se om sprickan går att överbrygga. Men högt uppsatta miljöpartister är skeptiska.

– Märta har bestämt sig och hon vill inte kompromissa, säger en MP-källa.

Stormen i Miljöpartiet drar vidare genom partilandskapet.

Den djupa splittringen mellan språkröret Märta Stenevi och toppkandidaten för den andra språkrörsposten, Daniel Helldén, skapar stor oro i partiet.

Miljöpartister som Aftonbladet pratat med beskriver ett parti i kaos, där språkrörens oförmåga att stå som en enad front skadar partiet.

– De måste sluta tjafsa och partistyrelsen som måste reda ut allt. Vi har inte råd med det här, säger en framstående miljöpartist.

En PR-katastrof

Flera centralt placerade personer i partiet nämner den presskonferens som hölls i fredags när Daniel Helldén presenterades som valberedningens kandidat till språkrör.

Presskonferensen beskrivs som en PR-katastrof, med hänvisning till att Stenevi överlät till Helldén att svara på frågan om de kommer att kunna samarbeta samt rapporterna om att en presskonferens som var planerad till torsdagen, i samma ärende, fick ställas in på grund av att Stenevi ska ha vägrat delta.

Det senare har avfärdats av Stenevi som ”dumheter”.

– Det här får inte klappa ihop och det som hände får inte upprepas, säger en källa i partiet.

I grunden handlar splittringen mellan Märta Stenevi och Daniel Helldén om synen på vart partiet är på väg.

Märta Stenevi har uttryckt en vilja om att bredda partiet mot mer sociala frågor, medan Daniel Helldén vill att partiet vässas och att fokus i första hand läggs på klimatfrågorna.

– Med tanke på hur allt såg ut innan presskonferensen, så får man ändå säga att det blev bra, säger en miljöpartist med god insyn i språkrörsprocessen.

Arkivbild. Märta Stenevi.
Arkivbild. Daniel Helldén.

Vägrar kompromissa

Samtal mellan Stenevi och Helldén ska ha förts under processen, där Stenevi gjort tydligt för valberedningen att hon inte ville att Helldén skulle bli nominerad.

En högt uppsatt person i partiet säger att Daniel Helldén ska ha försökt erbjuda en mellanväg, men att Märta Stenevi inte visat något intresse för det innan pressträffen ägde rum i fredags.

– Märta har bestämt sig och hon vill inte kompromissa.

En person i partitoppen ser ingen gemensam väg framåt för Stenevi och Helldén.

– Man har försökt förmå dem att säga att det kommer bli bra, men jag är inte säker på att det faktiskt blir bra till slut. Splittringen kommer att leda till att vi tappar röster.

Enligt flera källor i partiet inväntar man nu rapporter från partihögkvarteret om hur fejden mellan Stenevi och Helldén utvecklas innan ombuden bestämmer sig för vem man ska rösta på vid kongressen.

– Språkrören måste landa mittemellan. Partiet är delat och många avvaktar, säger en MP-källa.