Källor inom MP: Pågår kuppförsök mot Märta Stenevi

Publicerad 2023-10-20

Miljöpartiet skakas av interna konflikter. I centrum för bråken står Märta Stenevi.

Källor inom partiet vittnar om ett kuppförsök mot språkröret, där en falang i partiet försöker pressa partiet till att endast fokusera på klimatfrågan – något Märta Stenevi motsätter sig.

– Det här är ett sätt att försöka få bort henne, säger en källa.

Under sommaren kunde Aftonbladet rapportera om samarbetsproblem mellan Märta Stenevi och partiets tjänstemän.

Sedan dess har fler, liknande rapporter kommit om språkröret. Dagens Nyheter avslöjade nyligen att fackförbund larmat om en ”ohållbar” arbetssituation på MP:s riksdagskansli. En situation som härleds till Märta Stenevi.

Källor: En kupp

Flera källor med insyn i partiet som Aftonbladet talat med beskriver en kupp mot Märta Stenevi som är satt i rullning.

Källorna talar om en fullt utvecklad falangstrid, där en falang vill att MP blir smalare och fokuserar på klimatet och en annan vill bredda partiet till att även omfamna sociala frågor – till den senare uppfattningen hör Märta Stenevi, till den förra hör Daniel Helldén.

En källa pratar om att den ena falangen nu försöker smutskasta Märta Stenevi för att försöka få partiet att gå emot henne.

– Det här är ett sätt att försöka få bort henne. Man försöker få kongressen att rösta för att hon inte har fortsatt förtroende, säger källan.

– Det är fullständigt meningslöst. Det flyttar fokus från sakpolitiken. Den här kongressen hade verkligen behövt handla om politikutveckling och profilering, men nu kommer den att handla om maktproblematik.

Daniel Helldén (MP).

Tjänstemännen mot språkröret

En del av falangstriden ska innefatta partiets tjänstemän, som enligt en centralt placerad person motsätter sig Märta Stenevis sätt att styra partiet på.

En källa påstår att tjänstemännen delar uppfattningen om att partiet bör smalna och att man därför aktivt motarbetar Märta Stenevi.

– Det är inte tjänstemännens sak att styra den politiska inriktningen men tjänstemännen vill att partiet ska smalna, säger källan.

– Man vet just nu inte vem man ska lita på inom partiet. Det är definitivt mer stelt nu än det någonsin varit tidigare, säger en annan källa.

Flera källor pekar på att partiet är uppbyggt för att verka i regeringsställning och det arbete som skedde i regeringskansliet under tiden i regering med Socialdemokraterna.

Märta Stenevi (MP).

”Inte redo att arbeta såsom Märta vill”

Oppositionsrollen som partiet nu befinner sig i kräver en annan organisation, men tjänstemännen är inte vana att arbeta i en sådan roll, säger en källa.

– Från tjänstemannahåll förväntar man sig en platt kultur. Där många röster vägs in, men det borde handla om att förtroendevalda fattar beslutet. Det har man nog misstagit sig om.

– Man är inte redo att arbeta såsom Märta vill.

En person påpekar att Märta Stenevi hela tiden varit öppen med sina ambitioner i partiet och att det därmed inte borde komma som en chock när hon vill arbeta för förändring och bredda partiet.

– Märta vet vad hon vill. Hon har ambitioner om att driva igenom frågor och är bestämd. Det är inte tjänstemännen vana vid och då sparkar de bakut, säger källan.

– Märta har höga krav på sig själv och sin omgivning. Hon har också hög arbetskapacitet och det kan vara tufft att hänga med i det tempot. Men det är en sådan ledare som Miljöpartiet behöver.

På fredagsmorgonen ska MP:s valberedning presentera vem som nomineras till språkrör vid sidan av Märta Stenevi.

ANNONS