LO och Svenskt näringsliv går ihop mot fackens krav

Publicerad 2016-04-04

LO och Svenskt näringsliv gör gemensam sak mot de stridbara facken.

Ordförande Karl-Petter Thorwaldsson vädjar nu till flera fackförbund att hålla nere sina krav på löneökningar.

– Det vore väldigt dumt att inte fortsätta med den märkessättning vi haft, säger han.

Efter en rörig avtalsrörelse nådde facken och arbetsgivarna inom industrin i förra veckan ett nytt avtal som bland annat slår fast löneökningar. För fackens medlemmar innebär det en löneökning på 2,2 procent.

Enligt svensk modell och det så kallade "Industriavtalet" är det så kallade "märket" därmed satt inför förhandlingarna på den övriga arbetsmarknaden. Det skulle innebära att ingen kan kräva högre löneökningar. I går slöts också ett nytt avtal inom handeln. Men flera LO-förbund inom konstellationen 6F, bland annat Byggnads och Målarna, har gått sin egen väg och krävt ännu högre löner till sina medlemmar och även varslat om strejk.

Vädjar tillsammans med Svenskt Näringsliv

Det är sedan tidigare känt att LO inför årets avtalsrörelse misslyckades med att enas, men i dag vädjar ändå ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till facken att hålla sig till "märket". Han gör det också i en ovanlig allians tillsammans med Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne.

– Att vi gör det visar på ett stort ansvar både när det gäller normeringen från industriavtalet och det krontal som Handelsanställdas förbund fick igenom i går kväll. Det är samma linje som vi haft från LO i många år, att man ska ha en procentuppräkning och så ska man ha ett krontal för de med låga löner, säger Thorwaldsson.

Han menar att det är väldigt viktigt att slå fast om det märke som nu satts.

– Det har historiskt gett alla löntagare reallöneförbättringar och lett till ordning och reda i lönebildningen. Det vore väldigt dumt att inte fortsätta med den märkessättning vi haft.

LO:s ordförande är dock tydlig med att man inte är helt överens inom LO, något som gjorde att samordningen sprack i höstas.

– Vi är inte överens och det är framför allt om kvinnolönesatsningar som vi inte nått fram. Men nu har vi från LO och Svenskt Näringsliv accepterat industrins normerande roll på 2,2 procent och 590 kronor från Handels. Det är viktigt för de kommande förhandlingarna att båda sidor ställer upp på de ramarna.

”Det är bra avtal”

Han säger också att de avtal som nåtts inom industrin och handeln är bra.

– Alla medlemmar att få en reallöneförbättring också under 2016. Det är fantastiskt att vi kan fortsätta att öka lönen för vanliga arbetare efter det att inflationen är borträknad. Det är en drömsituation vi har i Sverige som många andar länder i världen avundas.

Thorwaldsson var också tydlig med att LO:s vädjan till Byggnads inte rör deras varsel kring deras ackordlönesystem.

– Där backar vi dem fullt ut, säger han.

I ett gemensam uttalande meddelar 6F-fackens ordföranden att man ser överenskommelsen mellan LO och Svenskt Näringsliv som en framgång:

”Modellen som presenteras i dag är den modell som vi slogs för innan LO-samordningen sprack. Det möjliggör tre viktiga saker; en satsning på felavlönade kvinnor, en låglönesatsning samt en reallöneutveckling”.