Uppgifter: Stor polisinsats mot ”La liga” – fyra unga gripna

Publicerad 2024-01-26

Polisinsats vid en av adresserna.

Polisen har slagit till mot flera adresser kopplade till Mustafa Aljiburis falang ”La liga”, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Nu sitter ett tjugotal personer gripna – däribland fyra unga personer som greps i Avesta i går.

Polisen tror att man har stoppat flera planerade mord.

Följ ämnen

Under hösten har Sverige skakats av en intensiv våldsvåg. Ett stort antal av dåden kopplas till nätverkskriget inom Foxtrot.

Men den senaste tiden har polisen slagit till och stoppat flera dåd som misstänks ha varit kopplade till konflikten, enligt Aftonbladets uppgifter.

Bland annat ska polisen ha riktat en insats mot utbrytarfalangen ”La liga”, som styrdes av den nu mördade gängtoppen Mustafa ”Benzema Aljiburi, 34.

Sedan slutet av förra året ska polisen ha gripit ett tjugotal personer som på olika sätt tros ha koppling till falangen.

Uppgifter: Stoppat flera mord

En stor del av de nu gripna personerna ska va hemmahörande i Dalarna. Polisen tror nu att man kan ha stoppat flera allvarliga brott – däribland mord, framför allt i Stockholm men också i andra mindre orter i Sverige.

Den nu mördade Mustafa ”Benzema” Aljiburi.

Man tror också att de misstänka har jobbat på uppdrag från högre uppsatta i falangen, och åt personer som håller till utomlands.

Under insatsen, som pågått i några månader, ska polisen ha beslagtagit ett stort antal automatvapen, ammunition och narkotika på olika platser i landet.

Uppgifter: Fyra unga gripna

Senast i onsdags slog polisen till mot flera adresser i Avesta. Fyra personer – två kvinnor och två män - i 20-årsåldern ska ha gripits, enligt uppgifter.

Personerna misstänks för medhjälp och förberedelse till mord, enligt uppgifter. Polisen tror att de har jobbat åt nätverket.

Kvinnorna förekommer i brottsregistret sedan tidigare, även den ena mannen. Den ena kvinnan är dömd för hets mot folkgrupp, den andra för misshandel. Hon har även förekommit i en utredning gällande penningtvätt.

Mannen är dömd för penningtvättsbrott. Den andra mannen är helt ostraffad.

Kopplas till våldsspiralen

Enligt polisen hade man planerat insatsen i Avesta länge.

Martin Öhman, chef för lokalpolisområde Falun, kommenterade det igår.

– Det har föregåtts av en längre tids arbete och ett flertal personer är gripna, sa han då.

Han ville dock inte kommentera hur många som hade gripits, eller vad de misstänks för. Vidare sa han också att insatsen hade en koppling till den pågående våldsspiralen i landet.

– Insatsen är en del i ett större arbete. Även om den här problematiken har drabbat storstadsregionerna främst är det en angelägenhet i hela landet.

Han ville inte heller kommentera om insatsen är kopplad till ”La liga” eller Foxtrot.

Följ ämnen i artikeln