Här fuskar sig reportern in på läkarprogrammet

Uppdaterad 2023-10-19 | Publicerad 2023-10-18

Flera studenter berättar för 200 sekunder att man kan fuska sig in på universitet.

Vi testade själva – och lyckades googla oss in på läkarprogrammet i Olsztyn.

– Jag får väl ringa min familj nu och förbereda dem på sex år i Polen, säger Aftonbladets reporter Gustaf Tronarp.

Att ta sig in på läkarprogrammet är svårt, kräver hårt arbete och bra betyg.

I vissa fall. Men i andra fall kan det gå lite lättare. Aftonbladets källor har berättat att det går att fuska sig in på läkarlinjen på University of Warmia and Mazury i polska staden Olsztyn.

Vi bestämde oss för att testa.

Filmade runt i rummet

För att komma in på skolans internationella läkarprogram behöver man ha studerat biologi, kemi och fysik på gymnasienivå, samt göra ett antagningsprov på engelska.

Går det att sitta bredvid och googla svaren?

Aftonbladets reporter Gustaf Tronarp sökte in, och loggade på ett online-samtal i google-meets på avtalad tid. Väl inne hälsade tentavakten honom välkommen, och bad honom ha på webbkameran.

När han skulle filma runt i rummet för att visa att ingen var där duckade vår kollega, och sedan var det fritt fram att sitta bredvid och googla.

Gustaf Tronarp tog sig in på läkarutbildningen i Polen.

”Det är helt sjukt”

Provet bestod av totalt 30 frågor i kemi och biologi. Vi kopplade in ytterligare en skärm, vilket gjorde att en kollega kunde sitta bredvid – och googla svaren.

– Jag tog studenten för snart 20 år sedan, och har inte ägnat mig åt varken biologi eller kemi sedan dess. Jag har dessutom aldrig studerat dessa ämnen på engelska, så att det gick tycker jag är helt sjukt.

Vissa av frågorna var anpassade så de var svårare att googla. Generellt var biologifrågorna svårare, då de mer svarade på ett sammanhang.

– Det var inte alltid att min kollega kunde hjälpa till. Men, i några fall sträckte hon fram en hand och gav mig en fingervisning.

”Väldigt förvånad”

När provet var avklarat hängde Tronarp kvar i videosamtalet. Efter ungefär 10 minuter fick han svaret från dekanen.

– Vi kan meddela dig att dig att ditt testresultat i kombination med dina gymnasiebetyg gör att vi kan erbjuda dig en plats på läkarprogrammet.

Han hade fått 70 procent rätt på kemiprovet, och 50 procent rätt på biologiprovet.

– Jag är väldigt förvånad. Jag trodde aldrig jag skulle komma in, säger Gustaf Tronarp.

Enligt Aftonbladets källor pågår det även omfattande fusk på universitetet. En person säger att det i princip går att ”fuska sig igenom utbildningen”.

Undviker frågorna

Aftonbladet har försökt nå University of Warmia and Mazury vid flertalet tillfällen, via mejl till flera högt uppsatta personer samt via telefonväxel, utan framgång.

Det blir inte läkarutbildningen i Polen för Gustaf Tronarp – han stannar i Stockholm och fortsätter arbetet som reporter på Aftonbladet.

– Man kan ju inte veta hur det hade gått på provet om vi inte hade fuskat. Men det visar väl att spjällen är ganska öppna för att komma in på den här utbildningen.

Följ ämnen i artikeln