Norska stormen skapar oreda – snökaos och nedfallna träd

Av: Ebba Thornéus, Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Stormvindar drog in över Sverige från Norge och skapade problem.

Träd rasade över vägar och elledningar.

Och i Stockholm slet blåsten ner en byggnadsställning som rasade ner över en förbipasserande.

Först i slutet av nästa vecka väntas mildare väder.

Ett oväder med regnskurar och kraftiga vindar drog under söndagen in över Västsverige från Norge.

Under morgonen utfärdade SMHI en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar i Västra Götalands län med risk för vindbyar upp mot 24 m/s, framförallt i Bohuslän.

I Norrbottens län och norra Lapplandsfjällen utfärdades en klass 1-varning för hård vind med snödrev eller nederbörd under morgonen men drogs tillbaka vid lunchtid.

Nedfallna träd blockerar

Det svenska ovädret har under söndagen orsakat tågstopp på flera håll. Under söndagen stod tågen från Göteborg och norrut stilla flera timmar sedan ett fallande träd orsakat strömavbrott. Även på flera andra tågssträckor orsakade blåsten problem med totalstopp mellan bland annat Uddevalla och Strömstad och på Tjustbanan mellan Linköping.

Ett nedfallet träd över en kontaktledning stoppade även tågtrafiken mellan Varberg-Borås.

1 av 5

Vid lunchtid valde Trafikverket att leda om all tung trafik på Uddevallabron via gamla E6, och uppmanade personbilar att köra med lägre hastighet på grund av vindbyarna.

Det är även sänkt hastighet på Svinesundsbron och översvämningar på en del vägar.

Rederiet Stena Line har även ställt in två avgångar mellan Göteborg och Fredrikshamn.

Byggnadsställning välte

Rapporter om kraftiga vindar kommer även från Stockholmsområdet.

Vid 15.50-tiden blåsten byggnadsställning på Snappehanevägen i Jakobsberg ner i den hårda vinden. En förbipasserande träffades av ställningen när den rasade.

– Skadeläget är oklart men ambulans är på plats, säger Tobias Åkesson vid Storstockholms brandförsvar.

Byggnadsställningen ska vara tre våningar hög och beskrevs som ”plockepinn” efter raset.

Även på Sankt Paulsgatan på Södermalm välte en byggnadsställning på grund av vindarna.

– Vi har haft en del att göra. Det är lite överallt i länet, säger Tobias Åkesson.

Minst två trafikolyckor orsakade av vattenplaning har inträffat och en rad nedfallna träd blockerar fordon från att ta sig fram på flera vägar, bland annat på Tjörn.

Vid Gudöbroleden i Haninge utanför Stockholm träffades en bil under färd av ett nedfallande träd.

Hösten på ingång – men värme väntar

Under nästa vecka kommer det blåsiga vädret att fortsätta men med lägre kraft. I landets södra delar väntas det bli en hel del sol medan det i norr blir mer moln och regnigt väder.

Först i slutet av veckan väntas mildare vindar – och högre temperaturer. Då ska det enligt prognosen bjudas ”på betydligt varmare luft” som rör sig in över landet. I södra delarna av Sverige kan de hoppas på uppåt 20 gradig värme, enligt SMHI.

Den meteorologiska hösten har redan anlänt i stora delar av Norrland med dygnsmedeltemperaturer på under 5 grader, men inom de närmsta två veckorna kommer liknande temperaturer nå längre söderut i Svealand och delar av Götaland.

Föll 40 centimeter snö

Natten till söndag orsakade det kraftiga ovädret under sin väg mot Sverige flera jordskred, elavbrott och översvämningar i Norge. På bilder från Sognefjellshytta i Boverdalen syns hur plogbilar kämpar med att få bort stora snömängder från vägarna.

– Det finns förmodligen 40 centimeter tung snö här nu så det är bara att sätta på sig fjällskidor, säger Ove Nestvold, chef för Sognefjellshytta till norska VG.


Tipsa | Vet du mer? Har du bilder? Hör av dig

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.

Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.

Publicerad:

LÄS VIDARE