Tre krismöten på två dagar – ”Könslagen är en kabinetts­fråga”

Publicerad 2024-04-10

M-ledningen uppges vara i panikläge och fruktar att ”Ulfs sjabbel” kring könslagen ska påverka partiet negativt i EU-valet.

Det hela har hissats upp som en kabinetts­fråga om partiledarens framtid.

– Om riksdagsgruppen skulle fälla förslaget skulle det på sikt innebära slutet på Ulf Kristerssons parti­ledarskap. Hans auktoritet skulle få ett hårt slag, säger en tung M-källa.

Tre krismöten om den nya köns­tillhörighets­lagen har hållits i Moderaterna på kort tid.

I fredags träffade Ulf Kristersson först riksdags­gruppen sedan förbunds­ordförande ute i landet. I går hölls ett nytt möte där moderata kommunalråd och regionråd medverkade.

Budskapet på mötena har varit att partiet måste sluta upp bakom Ulf Kristersson och den nya köns­tillhörighets­lagen. Allt handlar om en gemensam fasad inför Sverigemötet som hålls i slutet av veckan, och för att rädda ansiktet på Ulf Kristersson, beskriver en källa.

Under mötena har Kristersson enligt Aftonbladets uppgifter haft justitieminister Gunnar Strömmer vid sin sida, detta som en extra uppbackning eftersom han är populär i partiet. Även socialminister Camilla Waltersson Grönvall och partisekreterare Karin Enström uppges ha närvarat.

Kristerssons hantering beskrivs som svag

Uppbackningen bedöms som nödvändig eftersom en stor del av det moderata partiet är emot förslaget till ny köns­tillhörighets­lag. Motståndet riktas särskilt mot delen att sänka ålders­gränsen för byte av juridiskt kön, från 18 till 16 år. Ulf Kristerssons hantering av just detta beskrivs som svag och märklig.

Enligt interna källor i partiet har Ulf Kristersson backats upp av flera partitoppar under krisen, men möter också tuff kritik från moderater ute i landet.

Enligt källor har Ulf Kristersson upprepade gånger internt sagt att det är viktigt att åldersgränsen sänks till 16 år. Ett exempel på ett sådant tillfälle uppges vara när han berättade om lagen inför riksdagsgruppen i september förra året. I flera uttalanden de senaste dagarna har Kristersson tvärtemot sagt att han egentligen ville se en 18-årsgräns, att sänkningen var en kompromiss.

– När han presenterade förslaget på gruppmötet i september så var han mycket tydlig med att det ska vara en 16-årgräns. Han och hans närmaste försöker nu desperat sätta bilden av att det är en kompromiss, det väcker bara ännu mer ilska i partiet, säger en tung M-källa.

Panikartad stämning

Källor beskriver läget i den moderata parti­ledningen som panikartad. Om bara några dagar samlas moderater från hela landet för att delta i ”Sverigemötet 2024” och den interna splittringen riskerar att ta allt fokus på mötet. Det finns enligt Aftonbladets uppgifter även en oro att turbulensen och Kristerssons hantering av frågan kan påverka partiet negativt i EU-valet, att ”mobiliseringsviljan” hon moderata väljare ska minska, som en tung källa uttrycker det.

– EU-valet är ett utpräglat mobiliseringsval där det främst handlar om att mobilisera de egna väljarna. Det finns en rädsla att detta kommer göra det svårare.

Kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, Christian Sonesson (M), tror att en övervägande majoritet av de moderata politikerna i landet är emot förslaget om ny könslag.

En som öppet uttryckt kritik mot lagen är Staffanstorps­moderaten Christian Sonesson. Han uppskattar att två tredjedelar av moderata kommun­politiker ute i landet är emot förslaget. Även inom riksdags­gruppen är motståndet stort, men källor bedömer det som mindre sannolikt att ledamöterna kommer rösta nej.

Kabinettsfråga

Bilden är att Ulf Kristersson gjort kön­tillhörighets­lagen till en kabinettsfråga där hans framtid står på spel.

– All kritik och frustration finns kvar men nu handlar det om att rädda Ulf Kristersson i detta, sa en källa efter mötet med riksdagsgruppen i fredags.

Aftonbladet har utan framgång sökt Ulf Kristersson för kommentar. I en debattartikel i Expressen i går skrev han ”Reformen motiveras av respekt för en relativt liten men utsatt grupp människor, som i dag lider på grund av en stark upplevelse av att könsidentiteten inte stämmer överens med det registrerade könet.”
”Den nya lagstiftningen har utretts och remitterats i flera omgångar under många år. Det är en styrka att sex av åtta riksdagspartier står bakom den nya lagstiftningen. Det skapar den långsiktighet som frågorna behöver.”

Omröstningen i riksdagen om den nya lagen väntas ske den 17 april.

Följ ämnen i artikeln