Carl Bildts kritik efter biståndsutspelet: Politik behöver utformas mer långsiktigt

Publicerad 2023-10-09

Carl Bildt är starkt kritisk till att regeringen överväger att dra in biståndet till Palestina – en fråga som drivs hårt av Liberalernas Johan Pehrson.

Ex-statsministern arbetar själv med projekt som betalas med svenska biståndspengar, en verksamhet som han menar har stort stöd även av Israel.

– Jag kan förstå hans emotionella reaktion men den rationella politiken tror jag får utformas lite mer långsiktigt, säger han.

Följ ämnen
Israel

Hamas attacker mot Israel har fått regeringen att se över det svenska biståndet. Liberalerna vill gå längst och dra in hela biståndet till Palestina.

– När man hyllar den här typen av mördande och kidnappande så är det inte läge att ge bistånd, sa Johan Pehrson (L) till Aftonbladet igår.

Den tidigare statsministern och utrikesministern Carl Bildt (M) säger att ett sådant agerande skulle få negativa konsekvenser. Bildt sitter i styrelsen för Middle East Investment Initiative, MEII, en amerikansk fond som arbetar med biståndsprojekt bland annat i Palestina. Fonden finansieras huvudsakligen av amerikanska biståndsmyndigheten men en del finansiering kommer från Sida, det vill säga svenska skattepengar.

– Vi ger lån och bidrag till företag för att människor ska kunna skapa sig en framtid, ofta till unga. Det är mycket viktigt och skulle snarare behöva ett ökat stöd. Annars kommer det vara många unga människor som inte känner att det finns något hopp och i stället lyssnar på terroristiska organisationer som ger dem någon typ av hopp. Den tendensen är rätt tydlig på Västbanken idag tyvärr, jag var oerhört oroad när jag kom tillbaka därifrån tidigare i år, säger Carl Bildt.

Carl Bildt.

Negativa konsekvenser

Bildt har flera gånger besökt området för att säkerställa att pengarna går till rätt ändamål. Biståndsverksamheten har starkt stöd även av Israel, säger han.

– Det går till unga företagare, någon har startat en möbelhandel, en annan har startat en livsmedelsbutik. Vi hjälpte ett par unga palestinier som gör mjukvaruutveckling med finansiering och lokaler för den verksamheten.

Johan Pehrson vill dra in allt bistånd, vad skulle det få för effekt?

– Negativ givetvis, vi får se hur det blir. Jag kan förstå hans emotionella reaktion i detta läge. 

Negativ i vilken aspekt då?

– Jag kan förstå hans emotionella reaktion, men den rationella politiken tror jag får utformas lite mer långsiktigt.

Johan Pehrson i partiledardebatten på söndagen.

Får stöd av Busch och Åkesson

Regeringen har ännu inte givit något samlat besked i frågan. Johan Pehrson sa under söndagen, i samband med partiledardebatten, att han tänker lyfta frågan under dagen. Ebba Busch sa att hon som partiledare för KD för för ett fryst bistånd, något även Jimmie Åkesson förespråkar.

Statsminister Ulf Kristersson sa att det pågår en översyn om biståndet och att det är av största vikt att svenska pengar inte går till terrorverksamhet.

– Finns det några sådana pengar så ska det upphöra, men jag har inte fått någon information om att det finns det.

Öppnar du för att strypa biståndet till Palestina helt?

– Om det skulle visa sig att pengar går till fel saker så självklart.

L: Carl Bildt har fel

Aftonbladet har sökt L-ledaren Johan Pehrson på nytt, hans pressekreterare hänvisar frågor till partiets utrikespolitiska talesperson Joar Forssell.

– Carl Bildt har fel. Kärnan i den här terrorideologin är ett många hundraårigt hat mot judar som finns i mellanöstern. Det är ideologiskt och handlar inte om fattigdom eller rikedom. Det finns terrorister som är välbeställda och terrorister som inte är välbeställda, säger Joar Forssell.

Bildt hävdar att projekten har stöd av Israel, varför ska man dra undan det?

– Verkar man i Palestina är det omöjligt att inte verka på något sätt i samröre med Hamas eller Palestinska myndigheten.

427 miljoner i bistånd

Varför skulle bistånd som går till möbelhandlare, butiksägare eller mjukvaruutvecklare hamna hos Hamas eller palestinska myndigheten?

– Det går inte att vara en aktör som inte har samröre med Hamas eller Palestinska myndigheten på något sätt. Antingen kommer resurserna dem direkt till del, eller så kommer det dem till del i och med att de inte behöver använda resurser för att göra samma saker.

Sverige betalade förra året ut 427 miljoner kronor i bistånd till Palestina. Enligt biståndsmyndigheten Sida går pengarna till utvecklingsarbete och humanitärt stöd. På frågan om några pengar går till Palestinska myndigheten svarar
pressekreterare Inga-Lill Hagberg:

”Det stöd som går direkt till den Palestinska myndigheten står för en mindre del, mindre än 1 procent av vår portfölj, av utvecklingssamarbetet och gäller framför allt riktade programstöd till Palestinas miljömyndighet.”

Aftonbladet har sökt biståndsminister Johan Forssell för en kommentar, hans pressekreterare svarar att han kommer återkomma när det finns mer besked i frågan.

Olof Svensson