Gapet mellan de politiska blocken minskar

TT

Publicerad 2024-01-30

Statsministern och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson skakar hand under en riksdagsdebatt med Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson. Arkivbild.

Oppositionen leder fortsatt i opinionen enligt DN/Ipsos senaste mätning – men övertaget har halverats sedan i december.

Socialdemokraterna är överlägset störst i DN/Ipsos mätning för januari, där partiet får 34 procent. På andra plats kommer Sverigedemokraterna med 21 procent, därefter Moderaterna med 18 procent, Vänsterpartiet med 9 procent och Centerpartiet med 5 procent.

Tre av partierna ligger på eller under spärren för att komma in i riksdagen. Miljöpartiet och Kristdemokraterna får 4 procent vardera, och Liberalerna får 3 procent, skriver DN.

Mätningen för januari innebär en uppgång för de fyra Tidöpartierna, det vill säga regeringspartierna M, KD och L tillsammans med samarbetspartiet Sverigedemokraterna. Gapet till oppositionen som leder är nu endast 4 procentenheter, och har alltså halverats sedan motsvarande mätning i december.

Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring lyfter fram sjunkande drivmedelspriser, fallande inflation och minskat antal sprängningar och skjutningar som en förklaring till att regeringen har stärkts.

– Dessutom har det tagits avgörande steg mot ett svenskt Natomedlemskap, säger Källebring till tidningen.

Undersökningen genomfördes under perioden 16–18 januari med hjälp av telefonintervjuer och webbenkäter där 1 646 röstberättigade personer deltog. Skattningarna har avrundats till närmaste heltal.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig beskrivning av gapet mellan oppositionen och Tidöpartierna.