Kakabaveh: ”Låt regeringen betala”

Lutar åt att fälla Morgan Johansson

Publicerad 2022-06-06

Politiska vilden Amineh Kakabaveh har haft möte med Socialdemokraterna.

Hon tror att S kommer att ”offra” justitieminister Morgan Johansson.

– Jag har inte bestämt mig ärligt talat. Jag måste svälja det här, säger hon till Ekot.

I morgon är det misstroendeomröstning mot inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S).

Den före detta vänsterpartisten och nu politiska vilden Amineh Kakabaveh står i centrum igen. Om samtliga riksdagsledamöter håller sig till sina partiers linje, kommer justitieministerns öde avgöras av Kakbavehs röst.

Under måndagen satt hon i möte med Socialdemokraterna, bland annat partisekreterare Tobias Baudin, rapporterar Ekot.

– Jag har inte bestämt mig ärligt talat. Jag måste svälja det här. Min känsla är att de vill offra sin minister, säger hon till Ekot.

Hon ger inget definitivt besked om hur hon kommer att rösta i morgon, men lutar åt att fälla Morgan Johansson.

– Just nu är min magkänsla, även om jag tycker om Morgan Johansson, även om jag vet om att det inte är enbart hans fel, men låt regeringen betala det här priset, säger hon.

”Det gör mig orolig”

När Magdalena Andersson (S) valdes till statsminister i november hade Amineh Kakabaveh en avgörande röst. Inför den omröstningen skrevs en överenskommelse med ett löfte om fördjupat samarbete med PYD, det största politiska partiet bland syriska kurder.

– Jag har träffat olika socialdemokrater de senaste dagarna, och så klart att de säger att de håller fast vid den här överenskommelsen, men de vill inte förtydliga något mer. Det gör mig lite orolig att man vill offra sin minister och Sveriges ansikte för Erdogans skull, säger hon till TT efter mötet.

Hon tror inte att det blir fler möten innan voteringen och säger att bollen ligger hos S.

Omröstningen sker samtidigt som Sverige är mitt uppe i en känslig Natoprocess, där Turkiet ställer sig emot Sveriges önskade medlemskap och kräver att Sverige bland annat ska sluta stötta kurdiska milisen YPG och bör häva vapenembargot till Turkiet.

Erbjudande från Busch

Misstroendet mot Morgan Johansson väcktes förra veckan av Sverigedemokraterna som senare fick stöd från Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna.

Tillsammans har de 174 mandat. Det krävs 175 för att Morgan Johansson ska fällas.

Statsminister Magdalena Andersson har tidigare sagt att om Morgan Johansson fälls kommer hon och i sin tur hela regeringen avgå.

Under söndagens partiledaredebatt i TV4 gav KD-ledaren Ebba Busch ett erbjudande till Magdalena Andersson.

– Släpp honom. I gengäld så lovar jag att mitt parti inte kommer att medverka till fler misstroendeomröstningar till valet och att ni får all hjälp ni behöver för att föra Natoansökan i hamn. Morgan Johansson måste gå. Vi löser ut Amineh Kakabaveh åt er, sa Ebba Busch då.

Då ändrade Magdalena Andersson tonläge och sa att hon skulle fundera över saken.

Liberalerna följde efter under måndagen. Nu tar Moderaterna samma beslut.

– Vi är överens med KD och L om detta. Det är inte aktuellt med misstroende mot någon annan än Morgan Johansson före valet, såvida inte något exceptionellt händer, säger Moderaternas presschef, till SVT Nyheter.

Amineh Kakabaveh.