USA

Rysarvalet i natt kan bli mardröm för Biden

Av: 

Johan Edgar

Nivette Dawod

NYHETER

Resultatet i rysarvalet i Virginia ses som en mätare på hur stora problem Demokraterna har inför mellanårsvalet.

Både Joe Biden och Donald Trump gav sig in i striden om väljarna.

Nu tar Republikanerna makten i delstaten.

Det var demokraten Terry McAuliffe och republikanen Glenn Youngkin som stod på valsedeln i rysarvalet till guvernör.

Men det hade lika gärna kunnat stå Biden och Trump med tanke på hur mycket valrörelsen snurrat kring dem båda.

Efter att ha haft en betryggande ledning tidigare under året har nu McAuliffe, som tidigare var guvernör i Virginia mellan 2014 och 2018, fått problem.

Strax efter klockan 04.00 i morse såg skrällen ut att vara ett faktum. Med 95 procent av rösterna räknade ledde den republikanske kandidaten med 51 procent mot 48,3 för den demokratiske favoriten. Strax därefter utropade både CNN och New York Times Youngkin till segrare.

Både Joe Biden och Barack Obama har deltagit på kampanjmöten för McAuliffe under hans comebackförsök. Virginia tillåter inte flera mandatperioder efter varandra på guvernörsposten. Därför tvingades McAuliffe avgå 2018.

Men det gick inte så lätt som Demokraterna trott.

Republikanen Glenn Youngkin blir delstaten Virginias nya guvernör.

Strid om villaförorterna

Joe Bidens opinionssiffror har dippat rejält under hösten efter fiaskot i Afghanistan, restriktioner kring coronapandemin, kaos vid gränsen till Mexiko och andra huvudvärkar.

Under samma tid har den tidigare företagsledaren och politiske nykomlingen Youngkin fått vind i seglen.

Nästa år har Republikanerna möjlighet att ta över makten i kongressens bägge kamrar, representanthuset och senaten. Sedan börjar den långa valrörelsen mot nästa presidentval.

Många bedömare inom Demokraterna fruktade att även en knapp seger av McAuliffe kunde innebära att Republikanerna hittat en strategi som kan funka i mellanårsvalet nästa år – och kanske hela vägen in i Vita huset 2024.

Joe Biden vann Virginia med tio procentenheter i presidentvalet i fjol, mycket på grund av att väljarna i medelklassförorter gick över till Demokraterna.

Samma trend upprepades i flera delstater i fjol och låg till stor del bakom att Biden blev president.

Det är dessa väljare som Youngkin kan vara på väg att vinna tillbaka.

Donald Trump har inte officiellt meddelat att han tänker ställa upp i nästa presidentval – men enligt spridda uppgifter från hans förtrogna, publicerade i amerikansk media, ska han inte ha kommit över valförlusten och vara sugen på en återkomst till Vita huset.

Trump svingade på telefon

Han har enligt politiska experter lyckats klara balansgången mellan att till viss del distansera sig från den kontroversiella expresidenten samtidigt som han inte retat upp Donald Trumps alla anhängare.

Youngkins strategi har varit att varna för ”tokvänstern”, som han menar har tagit över makten i USA sedan Demokraterna styr Vita huset och kongressen.

– Detta är tillfället för Virginia att slå tillbaka mot deras vänsterliberala och progressiva agenda, sa han under avslutningstalet i en flyghangar utanför Richmond.

Och på samma sätt som Youngkin varnar för Biden, så varnar McAuliffe för Trump. Han har argumenterat för att en republikansk vinst i Virginia kan kratta manegen för expresidentens comeback 2024.

– Gissa hur Glenn Youngkin avslutar sin kampanj? Han är på en tillställning med Donald Trump sa han till sina supportrar.

Detta var dock en lögn, medveten eller inte.

Donald Trump ringde in till ett telefonmöte för Glenn Youngkin under måndagskvällen och svingade rejält mot den demokratiske guvernörskandidaten. Men Youngkin deltog inte i mötet.

– Glenn står, som ni vet, mot den skumme Terry McAuliffe. Jag känner honom väldigt väl. Han var inte en lyckad guvernör. Han var inte en bra guvernör. Men han har blivit värre i den meningen att han gjort en korrupt uppgörelse med radikalvänstern, extremisterna som tagit över det demokratiska partiet. Han hade förmodligen inget val, sa Trump.

Expresidenten menade också att fyra år med McAuliffe som guvernör skulle innebära att de välmående förorterna ”kommer avskaffas” eftersom denne vill göra om ”vackra villaförorter till höghusområden”.

Trump hyllade Youngkin och sa att han kommer få saker gjorda ”som ni knappt kan tro på”.

President Biden befinner sig i Storbritannien för FN:s stora klimattoppmöte.

Biden säker på seger

McAuliffe svarade på Trumps attacker med att skriva på Twitter att expresidenten ”gör allt för att vinna detta val eftersom han vet att Glenn kommer ställa upp på hans Maga-agenda här i Virginia”.

Joe Biden uttalade sig om valet under klimatmötet i Glasgow inför sin hemresa med Air Force One till Washington.

– Vi kommer vinna, sa han och lutade sig fram emot mikrofonen, uppger The Guardian.

Han ville inte se valet som en folkomröstning om hans presidentskap eller att McAuliffes resultat kommer kunna jämföras med hans egna opinionssiffror.

Många av de frågorna som delar USA har också hamnat i fokus under valrörelsen i Virginia, skriver The Guardian.

Youngkin vill begränsa hur ras- och könsfrågor lärs ut i skolorna och ge mer makt till föräldrar kring coronarestriktioner i skolorna. I flera delstater har det blivit bråk kring munskydd och annat.

– Jag vill ha ett Virginia där politikerna slutar säga åt oss hela tiden vad vi ska göra, sa han under måndagen.

Experternas vändning

McAuliffe har pratat mycket om att försvara aborträtten och stärka möjligheterna att avlägga röst i allmänna val, något som Demokraterna anklagat Republikanerna för att försöka förhindra.

Statsvetarna på universitetet i Virginia bytte under slutstriden sin valprognos från ”lutar åt Demokraterna” till ”lutar åt Republikanerna”.

”Vår känsla är att Youngkin verkar gå mot vinst, till stor det på grund av det politiska klimatet. McAuliffes kampanj som handlade mycket om Trump framstår inte som så stark när expresidenten inte längre är i Vita huset”, skrev de i sin sista analys.

Den känslan visade sig stämma.

ANNONS

Munskydd, Covidtester och mycket mer till bra priser – och SNABB leverans hem till dörren!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

USA

LÄS VIDARE

Nära medarbetaren om Trumps planer inför valet

ÄMNEN I ARTIKELN

USA

Amerikansk politik

Joe Biden

Donald Trump

Virginia