Läkaren rasar efter marschen: Vansinnigt

Publicerad 2021-03-07

Omkring 500 personer deltog i ”Tusenmannamarschen” i Stockholm.

Nu kommer stark kritik mot demonstrationen.

– Jag hade aldrig kunnat tänka mig att man skulle göra något sånt här. Att folk dessutom åkt dit från andra ställen än Stockholm är helt vansinnigt, säger Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus.

Marschen anordnades av organisationen ”Frihet Sverige” och gick genom stora delar av centrala Stockholm. Från Medborgarplatsen via Gamla stan till Kungsträdgården. Syftet uppgavs vara att protestera mot coronarestriktionerna.

Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus, beskriver demonstrationen som oansvarig och ”förkastlig.”

– Just nu går smittotalen åt riktigt fel håll. Antingen är vi i början av en tredje våg eller så är vi på väg dit. Sjukvården är riktig ansträngd. Att då inte följa de restriktioner som finns i samhället, som det finns vetenskapligt stöd för, är förkastligt.

Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus.

”Kom till sjukhuset”

Bland de många plakaten som demonstranterna bar på fanns budskap som ”MEDIA IS THE VIRUS” och ”COVIDIOTI”.

– Det finns just nu ganska många rörelser på nätet som inte tror på corona eller på vaccin. Jag säger bara: Kom till sjukhuset och se hur livet är där, då blir man övertygad om att det är en farlig, dödlig sjukdom, säger Johan Styrud.

Flera av deltagarna i marschen hade rest till Stockholm för att delta. Även det är Johan Styrud kritisk mot.

– Nu verkar den brittiska mutationen tagit höjd i väldigt många regioner, den är inte mer farlig men mer smittsam, och man ska verkligen tänka till innan man reser, säger han.

Finns smittorisk

Enligt Niklas Arnberg, virolog vid Umeå universitet, går det inte att utesluta att deltagare i demonstrationen blivit smittade.

– Förhoppningsvis har de varit i karantän innan de valt att göra detta.

Bör man sätta sig i karantän om man deltagit i demonstrationen?

– Det vet jag inte om man kan kräva, men man kan nog tycka att det är lämpligt att undvika sociala kontakter och har man varit i detta sammanhang bör man kanske ännu mer avhålla sig från sociala kontakter.

På söndagseftermiddagen meddelade länsstyrelsen i Stockholm att marschens arrangör, Filip Sjöström, är den första i Stockholm att få ett föreläggande enligt pandemilagen. Totalt kan han behöva betala ett vite 20 000 kronor.

Aftonbladet har sökt Filip Sjöström.