Ola Bini dömd till fängelse i Ecuador

TT

Publicerad 2024-04-06

Ola Bini.

En domstol i Ecuador har upphävt den friande domen mot den svenske programmeraren Ola Bini och dömer honom till ett års fängelse.

Ola Binis juridiska ombud i Sverige, Thomas Bodström, kräver nu att den svenska regeringen agerar.

Svensken friades för mer än ett år sedan från anklagelserna om dataintrång, men domen överklagades. En domstol har nu rivit upp den friande domen, uppger hans svenska presstalesperson för TT. .

Ola Binis juridiska ombud i Sverige, Thomas Bodström, säger till TT strax efter det att domen meddelats att den svenska regeringen nu måste agera.

”Politisk dom”

– Jag anser att det är en politiskt motiverad dom. Regeringen kan inte sitta med armarna i kors. De måste agera nu.

Han säger att det handlar om att hjälpa en svensk medborgare som blivit väldigt illa behandlad av ett annat lands rättssystem.

Thomas Bodström är också orolig för sin klients liv och hälsa.

– Om fängelsestraffet skulle verkställas undrar jag om han skulle överleva, säger Bodström.

Ola Binis advokater i Ecuador undersöker nu möjligheten att överklaga domen.

Den svenske programmeraren Ola Bini friades förra året från anklagelser om dataintrång i Ecuador. Men domen överklagades och han döms nu till ett års fängelse. Arkivbild.

Greps 2019

Datasäkerhetsexperten Ola Bini greps på flygplatsen i huvudstaden Quito i april 2019, samma dag som Wikileaksgrundaren Julian Assange greps i London.

Svensken, som är bekant med Assange, anklagades mot sitt nekande för dataintrång och för att ingå i en ”spioncentral” under ledning av Assange. Någon närmare bevisning har fortfarande inte presenterats.

Bini släpptes efter en tid i häkte men förbjöds att lämna landet. Han fick sina tillgångar frysta och tvingades anmäla sig hos åklagarmyndigheten varje vecka.

Den 31 januari i fjol, efter nästan fyra år, friades han – men domen överklagades.