Magnus Ranstorp tar plats i Sidas styrelse

Joakim Magnå/TT

Publicerad 2024-02-23

Magnus Ranstorp forskar om terrorism på Försvarshögskolan. Arkivbild.

Regeringen har utsett tre nya ledamöter i biståndsmyndigheten Sidas styrelse. En av dem är terrorforskaren Magnus Ranstorp.

– Det viktiga är att skapa transparens, att se till att bistånden riktas rätt och effektivt, säger han till TT.

Beslutet fattades på torsdagens regeringssammanträde.

– Magnus har enormt lång erfarenhet av säkerhetspolitiska frågor. I den värld vi lever i nu, med terror och andra antidemokratiska krafter, behövs den typen av kompetens, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) till TT.

Förutom Magnus Ranstorp blir Nina Larsson och Edvard Agrell nya ledamöter. Trion går in på två vakanser i styrelsen samt för Emma Ihre vars förordnande löper ut.

– Nu har Sida en fulltalig styrelse. Vi är väldigt nöjda, vi tror att det blir en bra sammansättning. Det handlar om att trycka in olika perspektiv, säger Forssell.

Nystart för styrelsen

Sida har uppmärksammats mycket den senaste tiden i samband med turerna kring utvecklingsbiståndet till de palestinska områdena, och kriget mellan Israel och terrorstämplade Hamas.

Är ni missnöjda med den nuvarande styrelsens arbete?

– Nej. Vi ser det här som förstärkningar. Styrelsen har varit liten tidigare och nu får vi in ny kompetens. Det handlar mer om att vi vill stärka upp. Tillsammans med den nya ledning Sida har, med ny generaldirektör och en ny styrelseordförande, så vill vi ge Sida en nystart, säger Forssell.

”Öppet perspektiv”

Regeringen har en oro att en del av biståndet hamnar i fel händer.

Magnus Ranstorp säger att han tillträder styrelsen med ”ett öppet perspektiv”.

– Det handlar om att skapa transparens i bidragsgivning överhuvudtaget. Det är ju en frågeställning jag ofta tagit upp. Inte att inskränka bistånd eller offentliga bidrag, men att skapa transparenta processer, att se att man kan effektivisera. Och att det ger effekt i mål och gör ordentliga utvärderingar.

Följ ämnen i artikeln