Putin-bråket i Agenda: ”Herregud”

Uppdaterad 2022-11-07 | Publicerad 2022-11-06

Per Bolund (MP) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) rök ihop i SVT:s Agenda.

Bolund anklagade regeringens klimatpolitik för att ”hjälpa” Vladimir Putin.

– Men herregud, avbröt Pourmokhtari.

MP:s språkrör Per Bolund debatterade med klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) i SVT:s Agenda. Bolund kritiserade nya regeringens klimatpolitik och sa att han oroas över vad som komma skall.

– Om vi hade fått fortsätta ta våra beslut hade vi kunnat nå målet. Jag är livrädd för var politiken kommer leda oss, säger han.

Sedan bröt motståndarna samman med en mer hätsk ton. Bolund anklagade regeringen för att öka utsläppen och främja Vladimir Putin och Saudiarabien.

– Man måste ha en samlad politik som vinner människors förtroende, men utan att stjälpa klimatet vilket den här regeringen håller på med och utan hjälpa Putin, vilket det också är det man gör, säger Bolund.

”Herregud”

Romina Pourmokhtari reagerade direkt och avbröt.

– Men herregud, säger hon.

Bolund fortsatte och menade att nuvarande regeringens klimatpolitik leder till ökade utsläppen, istället för tvärtom.

– Och dels att vi också låser fast hushållen i ett fossilberoende där det är Vladimir Putin och Saudiarabien som sitter med oljekranarna och bestämmer priset på marknaden. Att faktiskt gå över till att vi kan producera våra egna bränslen och frigöra oss från dessa enorma riskerna, säger han.

 

Romina Pourmokhtar – Sveriges yngsta minister

 

”Om jag får tala till punkt?”

Romina Pourmokhtari kontrade med att före detta regeringen gjort Sverige beroende av rysk gas.

– Om det är nånting som har bidragit till Putins krig i Ukraina så är det att ditt parti till att göra Sverige enormt beroende av rysk gas, fossila utsläpp. Ni har lagt ner kärnkraften, säger hon.

Bolund höll inte med och flikade in ”Tvärtom. Vi har minskat”.

– Om jag får tala till punkt? kontrade Pourmokhtari.

– Ni har lagt ner kärnkraften och det är svart på vitt. Det tror jag ganska många väljare förstått i det här landet. Det var ett väldigt dåligt misstag. Det gjorde Sverige än mer beroende av att betala Putin pengar som går till ett krig i Ukraina, säger hon.