Här blir Emmy, 104, Sveriges äldsta lucia

Publicerad 2014-11-21

Emmy Granberg var lucia 2010.

En blev tv-profil, en annan gick vidare och blev riksdagsledmot och en tredje orsakade en storm bland nättrollen.

Här är de svenska luciorna som gått till historien.

Det första framträdandet i Sverige av en lucia som liknar dagens ägde rum på en herrgård i Västergötland 1764.

Sedan dess har tusen och åter tusen tåg marscherat in med ljus i hand, och sedan vandrat ut i evig glömska.

Men en del har varit riktigt minnesvärda.

”Att ni aldrig ger er”

En lucia som fick stor uppmärksamhet utan att någonsin bli lucia var Freddy Karlberg från Motala. 2008 vann han Södra skolans omröstning om årets lucia. Men rektorn ogiltigförklarade valet, och utnämnde en kvinnlig elev till lucia.

– Dålig stil. Rektorn tycker att lucia ska vara tjej, sa Freddy till Motala & Vadstena tidning då.
När Aftonbladet ringer upp Södra skolans rektor Birgitta Wessman går det att ana en suck i andra änden av luren.

– Jaha, ringer ni nu igen? säger hon.

Du låter inte så förvånad?

– Nej, det brukar ringa journalister varje år vid den här tiden. Att ni aldrig ger er alltså.

Har ni haft en kille som lucia sedan Freddy fick nobben?

– Nej, det har aldrig varit aktuellt vad jag vet. Jag kan inte svara på vad vi skulle besluta om en kille kandiderade, det är en demokratisk process där hela skolan får tycka till.

104-årig lucia

På äldreboendet Hemgården i Umeå är det den äldsta personen som går längst fram i luciatåget varje år. För fyra år sedan rapporterade Expressen om tåget. Då leddes det av en 104-åring, som tidningen utnämnde till Sveriges äldsta lucia.
Vem som kommer bära ljuskronan om några veckor är oklart. Men på boendet finns det åtminstone en person som är 101 år. Även i år kan Sverige alltså få en lucia som har fyllt tresiffrigt.

HÄR ÄR 7 LUCIOR VI MINNS...

Skrämmer nobelpristagare

Eftersom många Nobelpristagare är kvar i Stockholm på lucia har det blivit tradition att uppvakta dem med luciatåg på Grand Hotel. Många pristagare har genom åren blivit skrämda av den märkliga svenska traditionen. Det finns dock också tillfällen då tåget gjort succé. 1997 blev litteraturpristagaren Dario Fo så glad att han dansade och sjöng tillsammans med lucian.

Blev supermodell

Den kanske mest kända lucian i Sveriges moderna historia är Yvonne Ryding. 1983 blev hon vald till Sveriges lucia i en tävling anordnad av tidningen Året Runt. Hon beskriver vinsten som en händelse som "förändrade hennes liv" eftersom hon då fick prova på modellyrket. Senare vann hon skönhetstävlingen Miss Universe. Numera driver Ryding ett hudvårdsföretag.

Folkdräkter gav folkstorm

Deltagarna i SVT:s luciatåg 2004 hade klätt sig i folkdräkter i stället för vita särkar. Tittarna rasade. ­Eller åtminstone var det många som ringde till ”Ring P1” och skällde. ”Det är skandal. Man ska hålla på traditionerna”, röt en lyssnare.

Tog sig in i riksdagen

"Medelpads lucia tar plats i riksdagen". Så löd rubriken i Sundsvalls Dagblad när det blev klart att Cassandra Sundin från Sundsvall hade kommit in i riksdagen för Sverigedemokraterna. utnämndes till lucia i Medelpad 2008. För hela Sverige blev hennes namn bekant tidigare i höstas, då hon la fram ett förslag på hunddagis för riksdagsledamöterna. 

Orsakade rasisthat

2012 hade lucian i SVT lite mörkare hud än den bleka ton som är vanligast i svenska luciasammanhang. Dessutom rappades det under ceremonin. Mer behövdes inte för att främlingsfientliga hatsajter och bloggar skulle svämma över av rasistisk vrede. Det är inte osannolikt att de som var upprörda då är samma personer som rasade över folkdräkterna i tåget 2004.

Fick inte bli lucia

2008 kammade Motalakillen Freddy Karlberg hem omröstningen om Årets lucia på sin skola. Men då satte rektorn ner foten och ogiltigförklarade valet. I stället fick luciakronan bäras av en kvinnlig elev.

Lussade i ”Baren”

Johan "Molle" Holmberg var killen med blont afrokrull som framställdes som en slappis när han medverkade i dokusåpan "Baren" år 2000. I serien lussade han, till allmän förtjusning. Efter "Baren" fastnade "Molle" i ett drogmissbruk och blev deprimerad. Det gick så långt att han försökte ta sitt liv. Men senare lyckades han vända livet i en lyckligare riktning. I en intervju med Aftonbladet har "Molle" berättat om hur han blev frälst.