Han sågar partiet

Uppdaterad 2019-10-15 | Publicerad 2010-08-30

Björn Rosengren: S förlorar på det rödgröna samarbetet

Först uppmanade Göran Persson Socialdemokraterna att skärpa sig.

Nu sågar förre näringsministern Björn Rosengren det rödgröna samarbetet. Han tror inte att Mona Sahlin kan sitta kvar efter en valförlust.

– Då leder hon knappast en valrörelse till, säger han.

I samband med ett valmöte i Nyköping förra veckan uppmanade Göran Persson Socialdemokrateternas partiledning att ”skärpa sig och jobba hårdare”.

Nu ryter ännu en före detta S-minister till. Björn Rosengren, nära vän till Göran Persson och näringsminister 1998–2002, gjorde i SVT:s Agenda i går klart att han tror att partiet förlorar på samarbetet med Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

’Väljarna går till Miljöpartiet’

Efter programmet utvecklar han resonemanget för Aftonbladet.

– Jag kan förstå det rödgröna samarbetet, men jag tror att Socialdemokraterna förlorar många väljare till Miljöpartiet. Det ser man i storstäderna. Många ungdomar och så kallade intellektuella tar Miljöpartiet före Socialdemokraterna, och det har man inget svar på.

Enligt Björn Rosengren använder alliansen Miljöpartiet och Vänsterpartiet för att skrämma upp osäkra S-väljare.

– Det är klart att det blir taktiken.

’Känner inte igen sig’

Tror du att Socialdemokraterna hade kunnat fortsätta själva?

– Jag tror att det hade gått. Risken är att Miljöpartiet hade gått över till det borgerliga blocket. Många känner inte igen sig i partiet, det blir ju så när man sitter och förhandlar med andra partier.

Fem procent lägre än 2006

Just nu har Socialdemokraterna drygt 30 procents stöd i opinionsmätningarna, fem procentenheter lägre än i valet 2006. Om dagens opinionsmätningar står sig gör partiet sitt sämsta val på mer än 90 år.

Björn Rosengren tycker att kritiken mot Mona Sahlin är orättvis och säger att både hon och Östros varit bra i debatterna. Han tror fortfarande att det finns en möjlighet för de rödgröna att vinna valet.

– Det är tre veckor kvar, det kan bli väldigt jämnt. Mobiliseringen avgör, säger Björn Rosengren.

Kan Mona Sahlin sitta kvar om de rödgröna förlorar valet?

– Ett tag tror jag att hon sitter kvar, men jag tror knappast att hon leder en valrörelse till.

Lena Hjelm-Wallén, vice statsminister 1998–2002, är förvånad över sina tidigare regeringskollegors utspel.

’Konstigt uttalande’

– Jag tycker att det är lite konstigt. Är man fortfarande partiarbetare tycker jag att man ska ägna sig åt valrörelsen och kämpa för en valseger för de rödgröna, säger hon.

Björn Rosengren är numera rådgivare åt Stenbecksfären men röstar fortfarande på Socialdemokraterna. Alternativet till S skullevara att rösta blankt, att rösta borgerligt har enligt Björn Rosengren aldrig varit något alternativ.

– Nån jävla hederlighet finns det (skratt), säger han.