Dödlig manet sprider skräck i turistparadis

Uppdaterad 2015-10-12 | Publicerad 2015-10-10

Den thailändska turistön Koh Samui lever i skräck efter att en ung tysk kvinna blivit stungen till döds av en kubmanet.

Nu råder badförbud på stränderna.

– Det verkar vara ett helt stim här, det är otäckt, säger svenska Mia Persson till Aftonbladet.

Det var i tisdags som den 20-åriga tyska turisten brändes så svårt av en kubmanet att hon avled.

Händelsen inträffade utanför stranden Lamai beach och där har myndigheterna nu infört badförbud, enligt svenska Mia Persson, 52.

Hon bor på ön under vinterhalvåren tillsammans med sin man och nu är hon orolig.

– Vi vet inte hur länge det kommer pågå. Maneterna finns här ute i vattnet och det verkar vara ett helt stim, det är lite otäckt. De ser ut som små boxar och har jättelånga tentakler, säger hon.

Tomma stränder

Nu kantas de tomma stränderna av skyltar som varnar öns turister för att vistas i vattnet. Enligt Mia Persson är skyltarna onödiga.

– Det är ändå ingen som vågar bada. Folk stannar i sina bungalows och lägenheter, ingen vill sola ens. Det är varmt och skönt i vattnet, men man kan inte bada. Det är skittråkigt, säger hon.

På Koh Samui får nu hotellpersonal instruktioner i hur de ska ge första hjälpen till manetoffer och på ön är man oroliga för hur maneterna ska påverka turismen i framtiden.

– Näringsidkare är rädda för att varningsskyltarna kommer minska antalet turister, men vi har förklarat det nödvändiga i att göra så här, säger polisbefälet Thewet Pruemsut till AP.

Miljöförstöring orsaken

Maneterna är som vanligast i thailändska vatten under regnperioden, som brukar sträcka sig från juni till oktober.

Enligt marinbiologen Thon Thamrongnawasawat på Kasetsart-universitetet i Bangkok har antalet kubmaneter ökat under de senaste sju åren, skriver AP.

Orsakerna tros vara den globala uppvärmningen, mer avfall utmed stränderna och en minskning av antalet havssköldpaddor, som äter maneterna.

Den 20-åriga tyskan är den tredje personen som fallit offer för de giftiga maneterna i Thailand under de senaste 14 månaderna.

Följ ämnen i artikeln