Hon är vår sista grillmästare

Uppdaterad 2019-11-12 | Publicerad 2013-08-05

Kajsa Smedberg

Kajsa Smedberg, 57, från Västra Frölunda kniper den sista grillen i tävlingen "Veckans grillmästare".

Vegetariskt var veckans tema och receptet på portobelloburgare med getost och grillad sötpotatis kammade hem vinnarpriset åt henne.

Grattis, du är veckans grillmästare!

–Oj, vad roligt! Fantastiskt kul och lite oväntat.

Hur kom du på det här receptet?

– Min ena dotter är vegetarian och min andra dotter är en stor köttätare. Då fungerar det bra med burgare, det går lätt att variera och göra både en vegetarisk variant och en med kött. Sen går det relativt snabbt att göra de här burgarna.

Har du några andra vegetariska grillfavoriter?

– Champinjoner fyllda med gorgonzola är väldigt gott. Färska majskolvar är en annan favorit, det tar lite längre tid att grilla dem färska men det är värt det.

Vad är det bästa med att grilla?

– Att du får lov att laga mat och vara utomhus samtidigt och slipper stå i köket och trängas.

Är du en storgrillare?

– Ja, det är jag och den här sommaren med superväder har det blivit mycket grillning.

Vad kommer du att grilla på din nya supergrill?

– Oj, det får bli mycket av allt. Sparris är en favorit – med lite olja och flingsalt – och majs och kyckling till exempel.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Mera grillväder!

TEMA VEGETARISKT: svampburgarna med getost och grillad sötpotatis

Recept avser 2 portioner.
Svampburgare:
2 Portabellasvampar modell större
Chevré, 2 skivor (cirka 100 g./skiva)
Hamburgerbröd
2 sötpotatisar
Färsk grön sparris
Smör
Timjan
Vitlök
Till dressing:
1,5 dl turkisk yoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
1 skiva chevré (cirka 100 g.)
Flytande honung, färsk hackad timjan, färsk hackad chili, salt & svartpeppar efter behag
Till garnering:

Tomat
Ruccolasallad
Flytande honung
Karamelliserad rödlök:

1 mindre rödlök, 1 msk smör, 1,5 msk balsamicovinäger, 1 msk flytande honung, 1 krm salt
Till getostbollarna:
1 skiva chevré (cirka 100 g.), färsk timjan, flytande honung, torkad aprikos, 1 styck färsk chili, vattenmelon, färsk mynta
Gör så här:

Borsta svamparna och se till att de är rena. Dra ut ”foten” ur svampens hatt så att den får en fin skålform. Salta och peppra i svampen och lägg i chevrén i svampen.

Förbered potatis genom att skiva potatis i skivor (cirka 1 cm tjocka.) Salta sötpotatisen och packa in dem i folie, låt dem ligga på grillen i cirka 15-20 minuter. Packa sedan upp den, salta och olja alla skivor och lägg tillbaka på grillen för ytterligare grillning och yta på potatisen, cirka ytterligare 20 minuter.
 

Karamellisera rödlöken genom att skiva upp den och sedan steka i smör på hög värme, salta och peppra. Då löken börjar mjukna häll på balsamvinäger och honung och låt koka ihop. Ställ sedan åt sidan för att svalna.
Gör getostbollarna genom att gröpa ut den mjuka mitten av chevrén, fördela och rulla till sex bollar. Hacka timjan fint och rulla en boll per person i först honung och sedan timjan. Hacka aprikos och chili i små bitar och rulla en boll per person. Hacka sedan mynta och rulla en boll per person i och ställ denna boll på en bit vattenmelon.

Skiva upp tomater. Skölj ruccolasalladen ordentligt och låt rinna av i durkslag.

Smält smör för att ringla över sparrisen (detta går utmärkt att göra på grillen.) Låt smöret smälta med en vitlöksklyfta, lite salt och hackad timjan.

Grilla svamparna fyllda med chevré på hög värme så att de får en fin grillyta på ”undersidan”. Flytta sedan svampen så att den grillas på indirekt värme i totalt cirka 10-15 minuter beroende på värme.

För att få all mat klar samtidigt bör sparrisen läggas på grillen nästan samtidigt som svampen. Sparrisen bör inte ligga mer än max 7-10 minuter på grillen, då du vill få ett spänstigt och fräscht resultat. Svampen skall bli mjuk och chevrén ska anta en gyllene färg.

Direkt efter att svampen blivit klar ringla över lite flytande honung. Grilla på hamburgerbröden så att de blir frasiga och får fina grillränder.

Servera med yoghurtdressing i botten av brödet, Ruccolasallad, svampen fylld med chevré, tomat, karamelliserad rödlök och lägg sedan på toppbrödet.

Den dressing som blir över passar perfekt som tillbehör till era supergoda sötpotatis!

Låt er väl smakas!

Kajsa Smedberg