Sverige vägrade rösta för eldupphör i Gaza: ”Svart dag”

Publicerad 2023-10-28

Sverige lade ner sin röst när FN:s generalförsamling i natt antog en resolution om omedelbart eldupphör i Gaza.

Israel röstade nej.

– Det här är en svart dag för mänskligheten, sade Israels FN-ambassadör Gilad Erdan.

Följ ämnen
Israel

Först röstade generalförsamlingen ner ett kanadensiskt förslag om ett tillägg till resolutionen, som fördömde Hamas terroristattack och krävde ett omedelbart frigivande av den israeliska gisslan.

När generalförsamlingen i nästa steg behandlade ett förslag om eldupphör – som inte nämnde vare sig Hamas eller Israel – så röstade 120 länder för, 14 mot och 45 lade ner sina röster, enligt UN News.

Israel, USA, Österrike och Tjeckien röstade nej till eldupphör, medan Frankrike och Ryssland röstade ja.

Sverige, Ukraina, Tyskland, Danmark, Finland och Storbritannien lade ner sina röster.

Rök stiger över Gaza på lördagen.

Utrikesminister Tobias Billströms pressekreterare Anna Erhardt säger till Aftonbladet:

– Sverige avstod, tillsammans med en majoritet av EU:s medlemsstater, i omröstningen eftersom resolutionen inte tydligt fördömer Hamas terroristangrepp mot Israel och inte hänvisar till Israels rätt att försvara sig mot terrorister.

Efter omröstningen sade Israels FN-ambassadör Gilad Erdan:

– Det här är en svart dag för FN och mänskligheten. Detta kommer att gå till historien som en skammens dag. Vi har alla bevittnat hur FN inte längre har någon legitimitet eller relevans, sade Erdan enligt The Times of Israel.

En kvinna och en bebis inne i Gaza på lördagen.

Pakistans FN-ambassadör Munir Akram, som röstade mot att peka ut Hamas, sade att den antagna jordanska resolutionen var bäst eftersom den inte namngav någon av sidorna:

– Vi vet alla vem som startade detta. Den israeliska ockupationen är den första synden, inte det som hände den sjunde oktober, sade Akram enligt UN News.

Den antagna FN-resolutionen är inte bindande. Den uppmanar till omedelbar införsel av vatten, mat, mediciner, bränsle och elektricitet, samt obehindrad tillgång till Gaza för FN och andra humanitära organisationer.

De gröna länderna röstade ja, de röda nej och de gula avstod från att rösta när FN antog resolutionen om omedelbart eldupphör i Gaza.

 

Tillägget där Hamas kritiserades gick inte igenom, eftersom det inte fick två tredjedels majoritet. Bland andra Ryssland och Kina röstade mot.