Billström och Jonson lurade av Putinkopplad humorduo

Uppdaterad 2023-10-16 | Publicerad 2023-10-15

Tobias Billström och Pål Jonson skulle intervjuas av ”representanter från den afrikanska kontintenten”.

I själva verket var det en rysk duo som lurat de svenska ministrarna.

”Detta är naturligtvis inte bra”, säger pressekreteraren Anna Erhardt.

I veckan publicerades en åtta minuter lång intervju med Sveriges utrikesminister Tobias Billström Vovan & Lexus Rumblekanal.

Humorduon, som kommer från Ryssland, skriver att Billström trodde att han intervjuades av en ”representant för den afrikanska kontinenten”, något som beskrivs som ett ”prank”.

I intervjun får utrikesministern frågor om koranbränningarna i Sverige och förklarar hur demonstrationstillstånd och yttrandefrihet fungerar. Men han pratar även om rysk desinformation.

I veckan publicerades en åtta minuter lång intervju med Sveriges utrikesminister Tobias Billström på Vovan & Lexus Rumblekanal.

– Vi kan genom våra myndigheter spåra att filmer från bränningar av koranen delats över en miljon gånger i Ryssland, det har gjorts väldigt medvetet, säger Billström i intervjun.

”Gäspande försvarsminister”

Bara en dag senare publicerade duon en lika lång intervju med Sveriges försvarsminister Pål Jonson, som beskrivs som en ”gäspande försvarsminister i det skandinaviska landet”.

Han får bland annat frågor om situationen i Niger, Nord Stream-explosionerna och om han vill att reportern ska be Turkiets president Erdogan att släppa in Sverige i Nato.

– Jag hörde att ni pratade med min ministerkollega Tobias Billström och jag är glad att jag också får vara med och diskutera Sveriges försvar och militära roll i regionen, tack för att ni hörde av er, säger Jonson.

Aftonbladet har varit i kontakt med Tobias Billströms pressekreterare som säger att man undersöker händelsen.

”Vi kan bekräfta att det var ett möte där utrikesministern blev prankad. Duon har utsatt ett antal ministrar i andra länder för samma sak och detta är naturligtvis inte bra. Vi går till botten med vad som skett för att säkerställa att det inte händer igen”, skriver pressekreteraren Anna Erhardt i ett sms till Aftonbladet.

Försvarsminister Pål Jonson (M).

”Går i linje med Kremls narrativ”

Komikerna Vovan och Lexus som egentligen heter Vladimir Kuznetsov and Alexey Stolyarov har tidigare lurat både politiker och kändisar. Artisten Elton John lurades 2015 till att tro att han samtalade med Rysslands president Vladimir Putin, rapporterar The Guardian.

Fem år senare slog duon till igen, då lyckades de få Kanadas premiärminister Trudeau att tro att han pratade med Greta Thunberg.

Den ryska humorduon Vovan och Lexus.

Duon har anklagats för att ha kopplingar till Kreml och gå den ryska regimens ärenden. Frågorna i intervjuerna utgår oftast från ett antivästligt perspektiv, rapporterar the Sydney Morning Herald.

– Skämten går i linje med Kremls narrativ om Ryssland som en borg för moral och stabilitet, säger Stanislav Budnitsky som forskar på rysk media vid Wilson center i Washington.

Han menar att duons arbete är en viktig del för Kremls aggressiva utrikespolitik.

– Sedan 2014 har Vovan och Lexus konstant stärkt den antivästliga mentaliteten inom det ryska samhället.