Majoriteten av evakuerade bebisarna från Gaza har återhämtat sig

Publicerad 2023-12-07

28 för tidigt födda bebisar evakuerades från al-Shifa-sjukhuset i Gaza till Egypten.

Nu kommer en uppdatering många väntat på.

Majoriteten av bebisarna har återhämtat sig, uppger Osama al-Khouly, chef för neonatalintensiven på Kairosjukhuset.

Följ ämnen
Gaza

Det var i mitten av november som bilderna spreds över världen.

31 för tidigt födda bebisar hade tvingats överleva i flera dagar utan kuvöser när al-Shifa-sjukhuset, Gazas största, sakta kollapsade till följd av Israels krig mot Hamas.

Bebisarna hade utsatts för kyla och infektionsrisk. Vårdpersonal försökte hålla dem varma genom att samla dem alla i en säng.

El- och bränslebrist i kombination med att israelisk militär (IDF) intagit sjukhuset, där Hamas enligt IDF haft en kommandocentral, gjorde situationen ohållbar.

Ett antal spädbarn hade redan dött.

En av de för tidigt födda bebisarna får vård på sjukhus i Kairo.

”Djupt rörda”

Efter att Världshälsoorganisationen (WHO) fått besöka sjukhuset drogs slutsatsen att sjukhuset var ”en dödszon”.

Tillsammans med FN och palestinska Röda halvmånen genomfördes den riskfyllda insatsen den 19 november, och de 31 bebisarna fördes till ett specialistsjukhus i södra Gaza.

– Vi är djupt rörda och imponerade av det extraordinära mod och den hjälpsamhet som vårdarbetarna i Gaza har visat. De fortsätter nu att arbeta under mycket svåra förhållanden, skrev WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus på sociala medier-plattformen X.

Fördes till Kairo

Två dagar senare evakuerades majoriteten av bebisarna – 28 stycken – igen. De fyra som blev kvar uppgavs vara tillräckligt stabila för att kunna vårdas i Gaza.

Denna gång fördes bebisarna med hjälp av Röda halvmånen ut från Gaza, till sjukhuset Administrative Capital Hospital i Kairo, Egypten.

Och nästan tre veckor senare kommer nu en uppdatering.

Osama al-Khouly, chef för neonatala intensivvårdsavdelningen på sjukhuset, säger enligt Sky News att några av bebisarna fortfarande befinner sig i ett kritiskt sjukdomstillstånd.

Men majoriteten av dem håller på att återhämta sig.