M-raseriet mot ministerns alkoholpolitik: ”Ett dåligt skämt?”

Publicerad 2024-04-12

Moderater rasar mot regeringens förslag om gårdsförsäljning av alkohol.

Vreden riktas mot socialminister Jakob Forssmed (KD).

– Förslaget från socialdepartementet är provocerande, otillräckligt och oacceptabelt, säger riksdagsledamoten Mats Green, ledamot i Näringsutskottet.

Frågan om gårdsförsäljning av alkohol ses som en frihetsreform för Moderaterna och är något som ligger statsminister Ulf Kristersson varmt om hjärtat.

– Självfallet ska man få köpa med sig några flaskor öl även från svenska gårdsbryggerier. Med oss blir friheten alltid lite större, sa han i sitt Almedalstal i somras. Ett löfte som genererade mest applåder av alla budskap i Kristerssons tal.

Jakob Forssmed

Frågan hanteras av socialdepartementet där socialminister Jakob Forssmed (KD) är ansvarigt statsråd. Forssmed har enligt källor till Aftonbladet nyligen tagit fram ett utkast till ett lagförslag som den moderata riksdagsgruppen har fått återgivet.

Förslaget är dock långt ifrån den frihetsreform som M:s ledamöter önskar sig.

”Helt oacceptabelt”

Enligt uppgifter till Aftonbladet föreslås drycker över 15 procent inte få säljas på gårdar. Det ska också krävas att gårdar har en produktion av spannmål eller odling av råvaror, vilket ytterst få bryggerier eller destillerier har.

Mats Green.

Mats Green (M), ledamot i Näringsutskottet, håller inte igen med kritiken när Aftonbladet når honom.

– Jag är född och uppvuxen i samma bygd som Jakob Forssmed. Det är en speciell klimatzon vid Östra Vätterbranterna där man nu har möjlighet att framställa vin och annan spirituosa, som traditionell punsch. Det här förslaget skulle omöjliggöra försäljning av detta. Det är helt oacceptabelt. Det missgynnar landsbygden, besöksnäringen och en del av våra genuina svenska kulturtraditioner, säger han.

Utgår från att Forssmed backar

Oliver Rosengren, riksdagsledamot och ordförande för M i Kronoberg, säger att han som riksdagskandidat gav ett löfte till ett destilleri i Ljungby att de skulle få sälja sin gin utanför Systembolaget.

– Jag är mycket skeptisk till att jag ska låta Jakob Forssmed hindra mig från att uppfylla det. Utredningen var för restriktiv. Där borde mycket strykas. Det är oacceptabelt om Kristdemokraterna nu ska komma med ytterligare begränsningar, säger han.

Oliver Rosengren.

Regeringen har gjort en utredning om gårdsförsäljning, som förslaget bygger på. Både Green och Rosengren anser att den utredningen var för restriktiv. Nu har möjligheterna till gårdsförsäljning täppts till ännu mer, anser de.

– Om det här inte är ett dåligt skämt är det tydligt att Forssmeds mål är att utesluta destillerier och bryggerier.

En frihetsfråga

Ett argument mot att tillåta gårdsförsäljning i större skala är att det skulle innebära slutet för Systembolaget. Det argumentet köper inte Mats Green.

– Det finns inte ett enda exempel i EU:s historia där olika undantag från nationella detaljhandelsmonopol har inneburit att monopolet har fallit. Jag tycker det är anmärkningsvärt att ett statsråd, som borde veta bättre, påstår att utredningens förslag skulle kunna hota monopolet, säger han.

Ulf Kristersson.

En tung M-källa säger att frågan är så pass viktig för Moderaterna att det kommer att bli en strid mellan Moderaterna och Kristdemokraterna om förslaget inte dras tillbaka.

– Vi kommer inte svälja det här. Det här är en viktig fråga i många perspektiv, inte minst för landsbygden. Det är också en frihetsfråga, säger källan.

Aftonbladet har sökt Jakob Forssmed (KD).